Kék szuperhold

2023.08.30. 14:19

Jön az év legkülönlegesebb napja: ritka jelenségnek lehetünk tanúi augusztus 31-én az égbolton

Két-három évente fordul elő, hogy megfigyelhetjük a kék szuperholdat.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Dusadeephan Phajee

Augusztus 31-én este ismét érdemes lesz az eget kémlelni, a szuperhold egyben kék hold is lesz. Szuperholdról akkor beszélünk, amikor a Hold a legközelebb van a Földhöz. Ilyenkor nagyobbnak és fényesebbnek tűnik, mint máskor. A hó végi szuperhold különlegessége, hogy egyben kék hold is lesz – olvasható a life.hu oldalán.

Nagy Sándor, tatai amatőr csillagásztól megtudtuk, hogy akit valóban érdekel ez a nagyon ritka jelenség, az meg tudja tekinteni pénteken, a tatai Pötörke-malomnál, ahol különböző csillagászati eszközökkel jobban szemügyre lehet venni a gyönyörű Holdat. 

Ez nem jelenti azt, hogy a hold színe kékre változik, az elnevezés ebben az esetben arra a különleges jelenségre utal, amikor a Hold másodszor kerül telihold fázisba egy hónapon belül. A kék holdnak sok helyen nagy jelentőséget tulajdonítanak, régen úgy gondolták, hogy változást hoz az időjárásban, ami a termésre is nagy hatással lesz. Kék holdat utoljára 2021 augusztusában figyelhettünk meg, a következő pedig várhatóan csak 2024 augusztusában kel fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában