Jegyzet

2023.08.28. 21:00

Hogy lett az én nehéz iskolatáskám hirtelen az unokámé? - egy nagypapa vallomása

Nem mindegy, hogy valamit a vállunkra veszünk vagy a szívünkre, miként az sem, hogy valami a vállunkat nyomja vagy a lelkünket. Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, ezzel össze is foglaltam az iskolakezdés lényegét.

Petrik József

Gyorsan elrepültek az évtizedek, de az iskola örök

Forrás: Fortepan / BL

Az osztálytársakkal találkozás izgalmát, a hátitáska súlyát, a matekórákon átélt rettegést… Emlékeim persze a saját kisiskolás és diákkorom élményeiből táplálkoznak, ám a lényegen mit sem változtatnak. A haveroknak örültem, a suli kezdetének már korántsem annyira… 

A most iskolába, évnyitóra készülődőknek jelenleg csupán egy örömhírrel szolgálhatok, az első becsengetés péntekig várat magára. Addig még tart a vakáció. Aztán… 

Aztán, amikor kijártam az „összes” oktatási intézmény összes osztályát és évfolyamát, úgy gondoltam, minden nyomástól megszabadultam. De á, egy fenét! Megszületett a lányom, majd a fiam. Aggódhattam az ő iskolai előmenetelükért. És nem is egy-két évig. Most, hogy már révbe értek – gondoltam – végre vége. Belesüppedhetek a fotelba egy jó könyvvel a kezemben, és legfeljebb az egykori iskolai csínytevéseken kuncogunk vidáman vagy nézünk össze hamiskásan a párommal. Ám egyszer csak, ripsz-ropsz megszületett az unokám, aztán egyszer csak iskoláskorú lett. 

És most már ott tartunk, hogy – nagymamájával együtt – érte jobban izgulok minden tanévben, mint egykor a gyermekeinkért vagy anno magunkért. Ez is bizonyítja, hogy az iskola soha nem ér véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában