Vadbaleset

2023.08.09. 14:00

Halálra gázolt őz fogadta az autósokat és bringásokat Tatabányán a reggeli csúcsban

Szerkesztőnk szerda reggel Tatáról Tatabányára biciklizve egy elütött őzet látott a bringaút mellett. Kinyomoztuk, mi lett volna a cserbenhagyó dolga.

Kemma.hu

A tetem a Tatabánya-tábla előtt vagy száz méterrel, Vértesszőlős után hevert az árokban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Szőts István

A Tatabánya-tábla előtt vagy száz méterrel, Vértesszőlős után látott reggel fél kilenc körül egy őztetemet munkatársunk, aki a megyeszékhelyre tartott kerékpárral. Egyértelműnek tűnt, hogy a hajnali vagy reggeli forgalomban ütötte el valaki az állatot, amely beesett a közút és a bringaút közé és nem élte túl a balesetet. Az autós vélhetően továbbhajtott, hiszen az illetékes vadásztársaságot nem értesítette senki. Nekünk sem könnyen jött össze.

Felhívtunk egy, a lapunknak már többször nyilatkozó vadászt, Bencsik Jánost, aki a Kőpite Vadásztársaság elnöke. Tőle megtudtuk, hogy vélhetően azért ment el a tett helyszínéről az autós, mert egyrészt gondoskodnia kellett volna a vad elszállításáról, másrészt vadjelző táblák esetén még bírságra is számíthatott volna. A szakember a vadászkamarát ajánlotta, ahol elvileg tudják az illetékes vadásztársaság elérhetőségét. A kamaránál egy kedves hölgy elmondta, hogy ők a hivatásos, valamint a sportvadászok szakmai érdekképviseleti szerve, ilyen ügyekben a kormányhivatal vadászati hatósága az illetékes.

Kihez tartozik az elütött őz?

Ott is egyből felvették a telefont és kiderült, hogy az őz két vadásztársaság területének határán fekszik. Felhívtuk azt a megyeszékhelyen  illetékes vadásztársaság hivatásos vadászát. Ő a helyszín pontos beazonosítása után elmondta, hogy az autópályáig övék a terület, így ez egy másik társasághoz tartozik.

A vadászati hatóság újbóli felhívása után azt az információt kaptuk, hogy kiderült, hogy ki az illetékes a vad elszállítása ügyében, így újabb telefonra már nincs szükség. Szerkesztőnk délután már biztosan csak a vad hűlt helyét találja a bicikliút mellett.

Üzekednek a vadak

Az utak a jelenlegi időszakot tekintve veszélyesebbek lehetnek az átlagosnál, hiszen elkezdődött az őzek párzási időszaka, amely augusztus közepéig tart. Az üzekedési időszakban a bakok jóval figyelmetlenebbek, így olyan helyeken is felbukkanhatnak, ahol nem számítunk rájuk. Éppen ezen témából adódóan nemrégiben az őznásszal kapcsolatban a Kemma podcastben beszélgettünk Limp Tiborral a Vérteserdő Zrt. Erdészeti igazgatójával.

Korábban lapunk azt is összegyűjtötte, hogy az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, milyen tanácsokkal látja el az autósokat ezen időszak alatt. 

Mint mondták: a szokásosnál is óvatosabban vezessenek ezekben a hetekben. A balesetek jelentős része megelőzhető, ha a vezetők észben tartanak néhány szabályt. Ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezessenek fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt. A rosszul belátható útszakaszokon, illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában