Tábor

2023.08.01. 13:25

Hajótörést is szenvedtek, közösséggé formálódtak a gyerekek a bajnai mesetáborban

Barkácsolt, meséket hallgatott, sőt még hajótöröttként is helytállt az a húsz alsó tagozatos diák, akik részt vettek a Bajnai Községi Könyvtár jóvoltából immár második alkalommal meghirdetett nyári Mesetáborban.

Walczer Patrik

A mesékhez minden nap kapcsolódott egy-egy foglalkozás és érdekes program

Forrás: Beküldött

Már tavaly, az első tábor alkalmával bebizonyosodott, hogy sok településhez hasonlóan Bajnán is van létjogosultsága a könyvtári tábornak. Amellett, hogy a foglalkozások nagy népszerűségnek örvendtek, a gyermekek kifejezetten élvezték az együtt eltöltött egy hetet és felejthetetlen kalandokban volt részük.

Pósa Andrea közművelődési szakembertől, a községi könyvtár vezetőjétől megtudtuk, hogy az előző esztendőben a népmesékre, idén inkább a modernebb művekre épült az alkotóházban megtartott napközis tábor, melyekhez kapcsolódva foglalkozásokat, izgalmas programokat is tartottak.

Az első napon Nyári-Nagy Ibolya cirkuszművész látogatott el a húsz gyermekhez, akivel közösen igazi cirkuszi sátorrá változtatták az udvaron álló sátrat. Nem hiányozhatott természetesen a mese sem, majd a fiatalokkal egyensúlyra épülő játékokat játszottak, majd bemutathatták produkcióikat is.

A második napon Rendes Niki esztergomi környezeti nevelő, biológus találkozott a táborozókkal, akiknek a bajnai Sándor-Metternich-kastély kertjében mesélt a fákról. A foglalkozás közben meghallgathatták a természet hangját is, a kicsik elmerülhettek gondolataikban, sőt kaleidoszkóp nevű optikai játékot is készíthettek.

Hajótöröttek
A barkácsolás és a közösségépítő programok mellett volt vitajáték is: a szituáció szerint a gyermekek hajótörést szenvedtek és a megadott listáról öt tárgyat választhattak ki, melyet magukkal vihetnek a csónakba. Ezután a csoportok szószólói mesélték el, miért és hogyan döntöttek. Készítettek palackpostát is, melyet a tervek szerint akkor bontanak ki, ha a diákok nyolcadikosok lesznek. Pósa Andrea köszöni az önkéntesként tevékenykedő Hummel Réka és Hummel Noémi, a Bajnán diákmunkát teljesítő Gimesi Laura és Sámpár Ajsa felső tagozatos diák segítségét is. 

Pósa Andreától megtudtuk azt is, hogy a Tatabánya és vonzáskörzetében tevékenykedő Prech Márton 3D-s természetfilmmel is színesítette a tábort, a gyermekeket szabályosan elvarázsolta a Gerecsétől Új-Zélandig című film képkockái. Járt náluk továbbá Majoros Nóra, győri születésű meseíró, aznap az ő könyvéből olvastak fel egy részletet, majd a táborozók megalkothatták saját bolygójukat és könyvjelzőket is készítettek. A zárónapon a környezetvédelem állt a középpontban, aznap több közösségi játékban vehettek részt a fiatalok, majd kemencében sült pogácsával várták szüleiket.

Pósa Andrea köszönetét fejezte ki, hogy az önkormányzat támogatásával a gyermekek ingyenesen étkezhettek a Bajnai Napközi Otthonos Óvoda konyhájában és köszöni Pallagi Tibor polgármesternek, hogy jégkrémmel is meglepte a táborozókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában