Felvételi

2023.08.31. 14:55

Egy nagymúltú zeneiskola várja új növendékeit Esztergomban

Felvételire és beiratkozásra buzdítja a gyerekeket, fiatalokat az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola. Az idei zenei tanévkezdés kapcsán a művészeti oktatást végző intézmény történetére is felhívjuk olvasóink figyelmét.

Pöltl Zoltán

Festői környezetben, a Prímás-szigeten található az esztergomi zeneiskola

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Régi okosság, hogy a zene javítja a gyerekek tanulási képességeit. Erről persze leginkább az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola növendékei és oktatói tudnának mesélni, és azok a szülők, akik a gyerekeikben felfedezett muzikalitás, affinitás kapcsán íratták be a csemetéiket a Kis-Duna partján fekvő iskolába. 

Idén ősszel újra megnyílik a lehetőség, hogy kicsik és nagyobbak zenélni tanuljanak, szolfézs, éneklés, hangszeres muzsikálás vonalon. A 2023/2024-es tanévre – ahogy a korábbi esztendőkben – már nagycsoportos óvodás korúakat is várnak, miként az idősebb iskolás diákokat is. Az intézmény által a közösségi oldalon is közzétett posztban külön kiemeltek néhány hangszert, melyekre kiváltképpen várják a jelentkezőket. Így klasszikus hegedű, gordonka, valamint furulya, harsona és tuba hangszerekre. 

A Zsolt Nándorról elnevezett zeneiskola történetéről az létesítmény honlapján többek között ez olvasható: „Az esztergomi zeneoktatás hagyománya dokumentálhatóan az 1800-as évek végére nyúlik vissza. (…) Az 1900-as évek elején csak Brenner Júlia nevéhez fűződő zongoraiskola adott lehetőséget szervezett zenetanulásra.” A leírásban az is megtalálható, hogy 1928-ban 47 tanulóval indult el az esztergomi zeneiskola, mely 1931-ben már zeneszerzést, éneket, zongorát, hegedűt, csellót, nagybőgőt és elméleti melléktanszakot tanítottak. Az intézmény több költözést, korszakot is megélt, 1964-ben lett például állami fenntartásúvá, illetve 1970-től Reményi Károly lett az igazgató, akinek személyéhez az iskola legsikeresebb periódusai fűződtek. Az esztergomi születésű hegedűművész és zeneszerző Zsolt Nándor nevét 2004-ben vette fel az iskola. 

Az elmúlt évtizedekben számos fejlesztés történt a Prímás-szigeten álló épületben, melynek honlapján így foglalják össze a falakon belül folyó munkát: „Napjainkban az intézmény közel 400 növendékkel büszkélkedhet, akiket 30 főből álló tantestület oktat. A hangversenyek, egyéb nagyszabású rendezvények helyszínéül az intézmény 120 férőhelyes földszinti hangversenyterme és kamaraterme szolgál. Csoportos oktatás 5 tanteremben, egyéni hangszeres oktatás pedig 21 szaktanteremben folyik.” Aki az intézmény teljes históriájára kíváncsi, az olvassa el Stipkovits Fülöp helytörténeti értékű könyvét, Az esztergomi zeneoktatás elmúlt másfélszáz éve című kötetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában