Állatvédelem

2023.07.27. 11:46

Súlyos betegséget okoz a cicáknál az UV sugárzás

Régebben jellemzően a fehér cicák betegsége volt a laphámrák. Sajnos most már egyre több fekete-fehér macska is megbetegszik, éppen ezért fontos, hogy a magas UV-sugárzástól megóvjuk házikedvenceinket.

Kemma.hu

Meg kellett műteni Pötyi cicát, a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány mentett cicáját. Az alapítvány a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a macska laphámrákos volt, és még ők is megdöbbentek, hogy mennyire sokat kellett vágni a füleiből. Mint írták: szegénynek porcig muszáj volt kivágni, mert annyira szét terjedt a rák rajta.

Az éllatvédők arra figyelmeztetik a cicagazdikat, hogy a korábban a fehér cicákra jellemző laphámrákot egyre több fehér-fekete cicánál azonosítják. 
– Nagyon nagy az UV sugárzás és a kevésbé szőrös cicáknak rendszeresen leég a füle, a sok leégéstől laphámrákos lesz. Ezért is lenne nagyon fontos, hogy a világos színű cicákat a házban tartsuk – figyelmeztetnek az állatvédők. Hozzátették: ez a laphám rák nagyon alattomos. Lassan terjed el a cica fején végül teljesen lebénul az állkapcsa és lassan kínok kínjába hal meg. Bíznak benne, hogy Pötyikénél a műtéttel meg tudták állítani a folyamatot. Immunerősítőket, gyulladáscsökkentőt, vitaminokat fog most kapni.

Azóta Pötyi füle gyógyulóban van és szerencsére jól reagál a szervezete a beavatkozásra. Mint írják, a hétfői napon volt egy kis futkosás mert a kis huncut addig dolgozott még leszedte a gallért természetesen megvakarászta a sebet, de csak az ijedelem volt nagy, Pötyi gyógyulását pedig ez sem befolyásolta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában