Ivóvízkutak

2023.07.21. 11:55

Praktikus térkép és hangulatos videó is segít megtalálni az esztergomi ivóvízkutakat

Az önkormányzat pár napja nemcsak új kutakat telepített, de digitális térképet is kínálnak a helyiek és turisták részére.

Kemma.hu

Esztergom ivóvízkút bővítéssel készül a hőségrekordokat döntögető idei nyárra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Esztergomban a néha hőségrekordokat döntögető nyári szezonban a helyiek és a városba érkező turisták miatt kiemelt projekt a köztéri ivókutak működtetése. A köztéri ívókutak rendszerváltás előtti legendája még ma is él a közösségi oldalakon. A városokban és falvakban egyaránt megtalálható jellegzetesen egységes kinézetű „karos” kiskutaknál egy jó ponton elhelyezett bütyök és az ügyesek számára ismert trükkel még vödröket is lehetett tölteni.

Mára ezek az eszközök a múlt ritkaságszámba menő részei. Esztergomban az elmúlt évtizedekben a város műemléki házakhoz, illetve történelmi örökséget jelentő negyedeihez illő díszes ivókutakat telepítettek. Sajnálatos velejárója volt egy időben, hogy a kutak csaprészét képező sárgarézből készült sárkányos figurákat ellopták, amelyet vagy újakkal pótoltak, vagy egy formájában lényegesen szerényebb kivitelűre cserélték.

A mostani érában több új kút létesült Esztergom nagyforgalmú részein, az önkormányzat ott telepített ilyeneket, ahol a helyiek és a turisták is gyakran megfordulnak. Az ívóvízkutakhoz ezúttal digitális térkép is készült, melynek segítségével a kereső személy pozícióját megadva a vízvételi helyek hozzá mért távolságát is megadják. Érdekesség, hogy nemcsak ívókutak, de közkutak és források helyét is beazonosítja a program. És hogy még nagyobb kedvvel induljanak el azok, akik szívesen kortyolnak ezekből az ívóvízkutakból, a városi honlapra feltett tájékoztatóhoz egy hangulatos Youtube-videót is mellékeltek, amelyben a kutak sora és látványos, jól beazonosítható környezetük is szerepel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában