Rodoszi válság

2023.07.25. 17:27

Pokol Rodoszon: tatai utazásszervező szerint most óráról órára változik a helyzet

– Lemondási hullám nincs, viszont az érdeklődés folyamatos a görög szigetekre készülők körében – árulta el portálunk kérdésére az egyik tatai utazási iroda vezetője, mikor kíváncsiak voltunk arra, hogy a napok óta pusztító erdőtüzek mennyire befolyásolják az utazási kedvet Rodoszra.

Wágner Zsanett

Egy hete nem tudják eloltani az erdőtüzet, már 19 ezer embert evakuáltak a szigetről

Forrás: MTI

Adonyi Olga megerősítette, továbbra is mennek a járatok Görögországba. Telefonos érdeklődésünkre csak néhány szóban tudott reagálni, hívásunk alatt is folyamatos volt az érdeklődés az utasok részéről. Olgánál elsősorban a leendő nyaralók kérdezősködtek, úgy tudni, senki sincs, aki nála foglalt volna és görög földön tartózkodna ezekben a napokban. 

Visszatéve, minden változatlan marad a Konzuli Szolgálat határozatáig, vagyis addig, amíg nem dönt az ország biztonsági besorolásának változtatásáról. Miután a helyzet óráról órára változik, nem lehet tudni, mi lesz később. A lehetséges forgatókönyvekben az is benne van, hogy sikerül megfékezni és eloltani a tüzeket.

– Amint feltüntetik Görögországnál a piros jelzésű, egyes biztonsági besorolást, tehát az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolják, töröljük a járatainkat. Amint ez életbe lép, természetesen visszakapják az utasok a pénzüket, de csak azok, akik csomagban vásároltak – mondta Adonyi Olga.

Az egyes kategória a legszigorúbb biztonsági figyelmeztetés – írják a biztonsági kategóriák rendszeréről a Konzuli Szolgálat honlapján. Az ezen kategóriába tartozó országokban, térségekben válsághelyzet, fegyveres összetűzések, háborús cselekmények, zavargások, természeti katasztrófák, betegségek vagy egyéb – a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető – események tapasztalhatók. Így a konzuli védelem biztosítása vagy nagyon komoly akadályokba ütközik, vagy a körülmények teljesen ellehetetlenítik azt. A Konzuli Szolgálat mindenképpen azt tanácsolja, hogy ezekbe a célországokba, térségekbe ne utazzon. Az országban tartózkodás esetén javasolják, hogy minél előbb el kell hagyni az országot, amíg a kereskedelmi járatok erre lehetőséget biztosíthatnak.

A görögországi tűzoltók nyolcvannál is több erdőtűz megfékezésével küzdenek, ezek döntő része vasárnap, a nyár eddigi legmelegebb napján alakult ki. A hatóságok az ország hatvannégy régiójában oltják a tüzeket. Körülbelül 400 magyar turistáról tudnak a hazai utazási irodák – a külügyminisztérium adatai szerint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában