Változás

2023.07.02. 08:21

Októbertől ingyen átveszik a gumikat

Októbertől ingyen adhatjuk majd le a gumiabroncs-hulladékot, de a MOHU MOL Zrt. a használt sütőolaj és a textilhulladék elkülönítését is biztosítja majd – mondta a napokban Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár. Felmerül a kérdés, hogy vajon ezáltal egyre kevesebben döntenek-e majd úgy, hogy a természetben szabaduljanak meg a régi kerekektől.

Walczer Patrik

Az illegális hulladék lerakatokban szinte mindig találhatunk gumiabroncsokat is

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Július 1-jén indult az új hulladékgazdálkodási rendszer itthon, immár a MOHU MOL Zrt. fogja végzi majd el ezt a feladatot. Elindul továbbá az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, a környezetszennyező termékek gyártóinak díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítése céljából. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint októbertől kötelező a külön gyűjtött gumikat a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak, vagy a forgalmazónak leadni, akik térítésmentesen fogják azokat átvenni. A rendszer számos kérdést is felvet.

A dorogi Benedek Endre Barlangkutató- és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) elnöke, az önkéntes akciókról híressé vált Szemétirtók csoport tagja, Lieber Tamás elmondta, hogy a természetben markánsan meghatározó a gumiabroncs jelenléte, szinte minden illegális hulladéklerakatban megtalálhatók.

Újra lehet hasznosítani az abroncsot
Lieber Tamás elmondta, kevesen gondolják, de már a gumiabroncsok használata során is káros anyagok szabadulnak fel. A kopással apró mikrorészecskék kerülnek a szabadba és így mondjuk a tüdőbe, táplálékba, amelyek legalább akkora problémát jelentenek, mint a mikroműanyagok. De a szétdobált abroncsok is szennyeznek és nemcsak esztétikailag. Egyébként a leselejtezett gumik újrahasznosíthatók, a feldolgozás során első körben többnyire por, illetve granulátum készül belőlük, amelyeket azután az építőipar hasznosít, például alapanyagként belekeverhetik az útalapba, de készülhet belőle futópálya-burkolat, vagy istállópadozat is. Az abroncsokban lévő acélhuzalok is száz százalékban újrahasznosíthatóak.

– Ha csak azt nézzük, hogy milyen irdatlan mennyiségű autógumit használunk, az is nyilvánvaló, hogy ezekből néhány év elteltével hulladék lesz. Persze nem kerül ki mindegyik a természetbe, a szervizeknek gondoskodniuk kell az elszállíttatásukról, vannak erre szakosodott begyűjtő cégek. Hozzáteszem, találkoztunk már olyannal, hogy pont egy szerviz dobta ki a gumikat az út mellé – mondta Lieber Tamás.

A Szemétirtóknak korábban volt egy kizárólag abroncsokra fókuszáló akciója: teherautónyi gumikeréktől tisztult meg Esztergom térsége. Mivel úton-útfélen találkozunk ezzel a hulladéktípussal, így valószínűleg újratermelődtek a helyszíneken.
– Az összegyűjtött gumikat egy vállalkozó szállította el újrahasznosításra, bár az éppen akkor kezdődő pandémia miatt majd fél évig tárolnunk kellett – árulta el.

Lieber Tamás hozzátette: még senki sem tudja, hogy mit hoz az új hulladékszállítási rendszer. A szervezett begyűjtés elvben működhet rendesen, de a feladat nagysága és költségigénye miatt az illegális lerakatok felszámolását illetően továbbra is vannak kétségei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában