Száradás

2023.07.22. 10:15

Kiszáradnak nyaranta a bakonyi patakok

A Gaja csobogása most nem egészíti ki a Római-fürdőnél a túraélményt a Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, de cserébe sétálhatunk a vízesés hűlt helyén.

Kemma.hu

Nem ritkaság egy ideje, hogy kiszáradnak nyaranta a bakonyi patakok, ám télen és tavasszal újra csobogtak. Az élővilágnak persze mindenképp jobb lenne, ha mindig folyna a Római-fürdőben a víz, mert azt jelezné, jobb állapotban van a környék. Ám csak a hosszabb csapadékos időszakokban telik meg a patak, ezért összetömörödött a talaj felső része, nem szivárog lejjebb, alsóbb rétegekbe esőzéseknél sem a víz.

– Ha Bakonynána felől indulunk, akkor a falu határában még láthatjuk, hogy csordogál a víz a Gajában, aztán körülbelül félúton eltűnik, és a Római-fürdőnél már csak nagyobb pocsolyákat találunk. Ha tovább megyünk, a Vadalmás forrásnál már megint van víz és onnan Jásd felé szintén. Így alulról megközelíthető a vízesés helye, egészen különleges élmény, ahogy sétálni lehet a mederben. A szurdok itt keskennyé válik, hat-nyolc méter magas, függőleges sziklafalak között kanyarog a völgy, kellemes hűvös a klíma – mondta el Vaskó Brigitta túravezető, fotós a Veol.hu-nak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában