Nyári tábor

2023.07.11. 12:00

Idén is népszerű a lábatlani képzőművészeti tábor: örömmel festenek, tárlatra is készülnek

Színek árnyalatai, elképzelések vonalai kerülnek vászonra, papírra az idei, immár tizennyolcadik Duna-parti alkotótáborban.

Fenyvesi Károly

A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész és az alkotótábor hölgytagjainak egy csoportja

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. K.

Húsztagú a mostani alapcsapata a XVIII. Lábatlani Alkotótábornak. Az alkalmankénti képzőművészeti csoport régi tagja a lábatlani A. Bak Péter, Zichó Gabriella és Elek Zsigmondné, a Tatabányáról érkező Salamonné Helter Erika, Szám János, Sz. Mákos Margit, Pocsai Józsefné, Kuslits Éva, Tóbiás Jánosné Katona Anna és Zsolnay Katalin, a tatai Bankáné Bálint Mária, a Nyergesújfalun élő és alkotó Krasznai Jánosné Mayer Gabriella, Hegyiné Deák Mari és Asztalosné Haver Ida. A Duna túlsó partjáról érkezik a komárnói Marsal Mária Kveta, fővárosi Dolezsán Ágnes. Most ismerkedik a Duna-parti város alkotótáborának hangulatával a tatabányai Vincent Horváth István, a nyergesújfalui Horváth Ádám, illetve Tatáról Ködmönné Janka Erzsébet és Slézia Gabriella.

Húsztagú a mostani alapcsapata a XVIII. Lábatlani Alkotótábornak (Fotó: F. K. / Forrás: 24 Óra)

A tábor ötletgazdája, szervezője, vezetője, a Lábatlanon élő és alkotó Corvin-díjas festőművész, A. Bak Péter. A bázison, a főutcai általános iskola étkezőjében mondta el érdeklődésünkre, hogy mindenki a neki legjobban tetsző, megszokott technikával alkot az akvarell, a pasztell, az akril, illetve az olajfestékek világában.

 Elképzelésekből, látottakból lesz kép farostlemezeken, kasírozott- és feszített vásznakon, papírlapokon. Nincs megadott, elvárt téma. Mindenki szabadon, boldogan azt fest, amit szeretne, amihez kedve van, amit technikailag meg tud oldani. Örömfestés zajlik, szinte érezhető a felszabadult jó érzések szabad áramlása. Van aki még dudorászik is festés közben. A tábornak ez is az egyik célja. Legyen mindenkinek jó kedve, lelje örömét a képi önkifejezésben! Két hétre hagyja hátra a napi gondokat, próbálja megvalósítani önmagát egy jó közösségben!

A. Bak Péter úgy tapasztalja, hogy a tábor minden résztvevője jól érzi magát, kora este már várják a következő reggeli nyitányt. Többen az életük során eddig megvalósulni nem tudó, elfojtott képzőművészeti vágyaiknak tudnak itt és most teret adni. Mások kifestik magukból a bánatukat. Az alkotótábor érdeklődéssel várt vasárnapi záróeseménye a tárlaton majd szereplő alkotások válogatása lesz.

A csend ereje
A tábort vezető festőművésztől megkérdeztük azt is, hogy mitől jó egy képzőművészeti alkotás. Kiderült, gyermekkorától a festőművészet világa veszi körül. Elismert alkotó volt édesapja, P. Bak János és keresztapja, Rudnay Gyula is. Biztos benne, hogy egy remek képhez szükség van a jó témaválasztásra, a tökéletes kompozícióra, a színek gazdag tárházára, a fények és árnyékok finom érzékeltetésére, a rajztudásra és a biztos ecsetkezelésre is. Ha mindez jól összejön, akkor a képet nézve beáll a csend. Csak a csendet követően nézi meg az alkotó szignóját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában