Kánikula van

2023.07.10. 17:28

Hőségriport: Negyvenöt fok után néhol felüdülés a harminc! +fotók

Tatabánya főterén több megoldást is találtunk, ki és hogyan vészeli át a hőséget. Vannak azonban olyan munkahelyek, ahol nincs választás: állandó a hőség.

Wágner Zsanett

Selvir Koska, a tatabányai pékség egyik alkalmazottja többszáz pékárut süt naponta, a sütő mellett 40-45 fok is lehet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

– Klímabiztos helyet kívánok mára! – így köszönt el tőlünk egy tatabányai hölgy, mikor hőségriport miatt útra keltünk. Gondoltuk, megkérdezzük, hogyan vészeli át a többség a hőséggel teli napokat, de pont ez riasztotta vissza őket a válaszadástól. A nagy meleg.

Megnéztük a tatabányai szökőkutak környékét, a város főterén a párakapukat és az ivókút környékét. Sokan a hatalmas gesztenyefa árnyékába húzódtak. Szemlátomást sokan örülnek, hogy az esőzésektől hangos júniust magunk mögött hagyva nemcsak hónapot, de hőfokot is váltottunk júliusban. Eljött a várva várt kánikula, az igazi strandidő, azonban egyre többen bírják egyre nehezebben a hőhullámokat. 

A kérdésre, hogy mi lehet ennek az oka, dr. Késmárky András gyermeksebész, mentőorvos és háziorvos válaszolt. A haon.hu-nak tett nyilatkozata szerint fontos tudni mit tehetünk azért, hogy a jó élmények miatt legyen feledhetetlen a nyár, ne pedig egy hőguta, napszúrás vagy leégés okán.

A hőártalmak leginkább a gyermekek és az idősek korosztályának tagjait veszélyeztetik, de bárkit ledönthet a lábáról, ha túlságosan felhevül a teste. Ilyenkor fülzúgás, homályos látás jelzi a közelgő ájulást. Napszúrás esetén a melegtől egy pici agyödéma keletkezik, ez okozza az ismert tüneteket, a hányingert, hányást, erős fejfájást. A szakember hangsúlyozza, a megelőzés a legjobb módszer, nem lehet elégszer elmondani, hogy a legmelegebb órákban kerüljük a közvetlen napfényt, ha pedig útnak indulunk, szellős ruhában tegyük, viseljünk fejfedőt, ellenőrzött napszemüveget, és gondoskodjunk a folyadékpótlásról.

Egyre több és erősebb a hőhullám
A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának vezetője szerint tavaly május elejétől szeptember végéig 47 alkalommal haladta meg a riasztási küszöböt az UV-B sugárzás. Korábban, a ’70-es, ’80-as évek környékén ez a szám 10 és 20 között volt. A klímaváltozás következményeként egyre többször vannak hőhullámok, amik fokozzák ennek káros hatásait. Másodfokú riasztás akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 Celsius fokot. Két fokkal magasabb értéknél már harmadfokú a hőségriadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában