Busa

2023.07.01. 13:45

Hajmeresztő busatáncot filmeztek le Észak-Komáromnál +videó

Valakinek sikerült felvételen megörökítenie azt a jelenséget, amikor a busa halfaj táncot jár.

Kemma.hu

Egészen extrém természeti jelenségről számolt be a minap a Pecaverzum.hu. Nemrég ugyanis kiszúrtak egy busatáncot megörökítő videót az interneten. A ritka felvétel az egyik felvidéki Facebook-csoportban látott napvilágot. A jelenetet pár hete rögzítették Komáromnál, a Vág-folyó és a Gadóci-csatorna torkolatában Keszegfalunál.

A videót megosztó Marián Seben azt írta, ha nem kezdenek el a helyzettel foglalkozni, akkor a busa túlszaporulata katasztrófát fog okozni.

Ha nem kezdünk el ezzel a helyzettel foglalkozni, akkor a busa túlszaporulata katasztrófát fog okozni a halaink számára. Már régen az inváziós fajtokhoz kellett volna sorolni, úgy, mint Magyarországon tették

– fogalmazott posztjában. 

De mi a baj a busa hallal? A busa táplálkozásával okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása. Ha a busa eleszi előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak.

A Magyarországon inváziósnak számító busák tömeges terjedése, természetes vizeinkben való jelenléte nagy problémát jelent. A szakemberek nem győzik kongatni a vészharangot, hogy elkerüljük azt az állapotot, ami az Egyesült Államokban alakult ki, ahol a busa a Mississippi egyes térségeiben teljes mértékben kiszorította az őshonos halállományt, ezzel felborította a folyó biológiai egyensúlyát.

Sőt, a vízen közlekedők testi épségét is veszélyeztetik a nagy méretű, vízből kiugró busák. Mozsár Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) tudományos főmunkatársa azt nyilatkozta a Pecaverzumnak még 2021-ben, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válhatnak a „busatámadások”.

A busák elszaporodása nem csak a horgászsportra lehet negatív hatással. Ha például vízi síelés közben talál el valakit egy nagyobb példány, az komolyabb sérüléseket is okozhat. Mindennek tehát nagyon komoly gazdasági hatása is lehet

– figyelmeztetett a kutató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában