Öregfiúk

2023.07.13. 11:26

Egykori Fradi-játékos is focizott Komáromban, a Galambos Tamás-emlékkupán

Ezúttal is tíz csapat mérte össze tudását a nyolcadik alkalommal kiírt Galambos Tamás-emlékkupáért. A kánikula ellenére is nagy csatákat vívtak az együttesek a komáromi Bozsik József Általános Iskola fűves pályáján.

Kovács László

A KVSE öregfiúk csapata hibátlan teljesítményt nyújtva végzett az élen a 40 év felettiek mezőnyében

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. L.

Az öregfiúk számára kiírt focitorna iránt minden évben nagy az érdeklődés, a szervezők két korcsoportba, a 40, illetve az 50 év felettiek kategóriájába öt-öt csapat nevezését fogadják el. Az érdeklődés nem véletlen, ugyanis Galambos Tamás több mint négy évtizeden át tanította, nevelte a diákokat – mai nevén – a Bozsik József Általános Iskolában a sport szeretetére. 

Tevékenykedett szakfelügyelőként, ugyancsak több mint negyven évet töltött a Komáromi Olajmunkás labdarúgócsapatánál, a serdülőkorúak pályafutását egyengette. Sok tehetség jutott el „kezei közül” NB-s együttesekhez, illetve különböző válogatott szintig. Közülük talán a legismertebb Vidáts Csaba olimpiai ezüstérmes labdarúgó. 

Az 50 év felettiek korosztályában az ászáriak nyerték a tornát
Fotó: K. L. / Forrás: 24 Óra

1964-ben új, nyolctantermes iskolát kaptak a szőnyiek – tornateremmel és hatalmas szabad területtel. Galambos Tamás akkor álmodta meg, hogy egyszer nagyméretű füves pályán rúghatják majd ott a gyerekek a labdát, s oda jár majd focizni a település apraja-nagyja. Egy emberként álltak mellé a szőnyiek, rengetegen ajánlották fel kétkezi munkájukat, és 1967-ben már avatták a pályát. 

Munkásságát 1997-ben Pro Urbe díjjal ismerték el. Érdekesség, hogy fia, ifj. Galambos Tamás éppen 20 évvel később ugyancsak Pro Urbe díjat kapott. Ezzel az elismeréssel nem csak testnevelő tanári munkáját, diákjaival elért szép eredményeit értékelték a város vezetői, hanem sportvezetői tevékenységét is. Természetesen a mostani emléktorna szervezéséből is oroszlánrészt vállalt. 

Ifj. Galambos Tamás és a torna legidősebb játékosa, Németh Gyula
Fotó: K. L. / Forrás:  24 Óra

A résztvevő csapatokban – amelyek Ászárról, Csémről, Almásfüzitőről és természetesen helyből érkeztek – egykor magasabb osztályokat megjárt játékosokat is felfedezhettünk, többüknek Galambos Tamás volt a testnevelője és edzője is. Köztük volt például az a Mlinkovics László is, aki az 1997/98-as szezonban a Ferencvárosban is megfordult, és tagja volt az akkor ezüstérmet szerző csapatnak. Most a helyi Házitej legénységét erősítette. Egy női gárda is kezdeményezte, hogy részt vehessen a tornán, a szervezők örömmel látták őket is. 

Végeredmény, különdíjasok
40 év felettiek: 1. KVSE, 2. Titánok, 3. 4417. sz. Úttörőcsapat. Gólkirály: Minárcsik Dániel (Titánok). Legjobb mezőnyjátékos: Kalmár János (Titánok). Legjobb kapus: Juhász István (Csém). 50 év felettiek: 1. Ászár, 2. Komáromi Öregfiúk, 3. Házitej. Gólkirály: Végh Tibor (Ászár). Legjobb mezőnyjátékos: Machata János (Komáromi Öregfiúk). Legjobb kapus: Kaincz Krisztián (Házitej). További különdíjak: legidősebb játékos: Németh Gyula (Komáromi Öregfiúk, 74 éves). Legjobb női játékos: Suhajda Anita (Visszeres lábak). 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában