Prognózis

2023.07.18. 11:29

Csökkenő árak az építőiparban? - a tatabányai szakember szerint nincs fény az alagút végén

Árcsökkenést prognosztizál az építési termékek egy részénél az építőanyag-kereskedő vállalkozások többsége, most éri meg energiatakarékossági lakásfelújításba kezdeni – hangzott el a minap az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) sajtótájékoztatóján. A fejleménynek örülhetnek a vármegyei építőipari vállalkozók is.

Várvizi Tamás

A szövetség keretében működő Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat 150 magyarországi építőanyag-kereskedő helyzetértékelését és idei második félévi várakozásait összesítette. A tagozat elnöke, Juhász Attila közölte: tavaly, a konjunktúra időszakában a válaszadók 71 százalékának nőtt az árbevétele, idén azonban 92 százalékuk csökkenésre számít.

Idén eddig 34 százalékkal kevesebb áru fogyott, mint az előző év azonos időszakában. A legnagyobb probléma az építőiparban a megrendelések hiánya a válaszadók 83 százaléka szerint – emelte ki a tagozat vezetője. Rámutatott: kapacitásaikat az előző évek volumenéhez „lőtték be”, megrendeltek különböző logisztikai eszközöket, ezekre a visszaesés miatt most nincs szükség. 

Juhász Attila elmondása szerint jelentős „árspirál” van, most megéri belevágni építkezésbe, felújításba. Példaként említette, hogy a betonacéloknál 35 százalékos, a faanyagoknál 20 százalékos az árcsökkenés. A vállalási határidők is jóval korábbra kerültek – tette hozzá. Mára megszűnt az áruhiány is, mindent be lehet szerezni – jelentette ki. 

A felmérés alapján ugyanakkor a cégek a költségek emelkedésére számítanak, csökkenésre csak a szállítási díjakban, a forgalom visszaesése miatt – mondta el Juhász Attila. A veszteségek mérséklése érdekében a kereskedőcégek 71 százaléka készül energiatakarékossági intézkedésekre, fejlesztésekre, másrészt a termékek és szolgáltatások bővítésében, a digitalizációban, az internetes értékesítés fejlesztésében látják a kiutat – magyarázta Juhász Attila. 

Néhány héttel a fenti adatok napvilágra kerülése előtt kérdeztük meg a témában Száfián Istvánt, a tatabányai Száfián és Társa Kft. ügyvezetőjét. Mint akkor fogalmazott, az elmúlt időszakban szinte a nullára csökkent a megrendelések száma. Tapasztalatai szerint a kereskedők forgalma is jelentősen redukálódott, sokan egyébként a magas kamatok és egyéb okok miatt halasztanak, kivárnak. Hozzátette: az alapanyagok drágulása igencsak megnehezítheti a kivitelezők dolgát. A csökkenő megrendelések miatt már létszámleépítés is megfigyelhető. 

Országszerte jelen van a probléma

Mint kiderült, a Száfián István által említett létszámleépítés országszerte érzékelhető jelenség, nemcsak az építőipari vállalkozóknál, hanem az építőanyag-gyártóknál is érzékelhető. A szektorban 20–25 százalékos létszámleépítés volt, az első gyárbezárásokról már döntések születtek, és továbbiak valószínűek a második félévben – jelezte.
Koji László, az ÉVOSZ elnöke kiemelte: idén 29 százalékkal kisebb a rendelésállomány mint tavaly volt, és az építőipari cégeknek átlagban egyévnyi tartalékuk lehet. Az ÉVOSZ szeretné elérni, hogy a külföldi befektetők is használják a magyar építőipar kapacitásait. Szakértők szerint pedig kormányzati programra is szükség lenne, amely mérsékelné az építési ágazat ciklikusságának mélységét. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában