Az anyák megmentőjére emlékeztek

2023.07.04. 08:42

Az egészségügyben dolgozókat köszöntötték Kisbéren

Kisbér önkormányzata az idén is megtartotta Semmelweis–napi ünnepségét, amelyen elismerték az egészségügyi dolgozókat és megköszönték áldozatos munkájukat.

Szalai Nikolett

Elismerték az egészségügyi dolgozókat a Semmelweis-napon. A képen: Sinkovicz Zoltán, Sáfrány Piroska és Czunyiné dr. Bertalan Judit

Forrás: facebook/Kisbéri Polgármesteri Hivatal

1992 óta minden esztendőben július 1–jén, Semmelweis Ignác orvos születésnapján ünnepeljük az egészségügyben dolgozókat, akik sokrétű munkájuk során minden nap találkoznak betegekkel. Őket ünnepeljük ilyenkor. Az orvosokat, a háziorvosokat, a házi gyermekorvosokat és betegápolókat, a körzeti ápolókat, asszisztenseket, iskolaorvosokat, védőnőket, fogorvosokat, az ügyeleten dolgozókat, nővéreket, mentőket. Ilyenkor ünnepeljük a második vonalban dolgozókat is, akiknek a munkája nélkül nem teljes az egészségügy. Ők pedig a bérszámfejtők, a pénzügyi dolgozók, a takarítók, a portások, a gépkocsivezetők, a karbantartók, az informatikusok, az anyagbeszerzők, a raktárosok és még lehetne sorolni, kik azok, akik minden nap segítik a munkát – emelték ki tiszteletüket kifejezve a hivatásuk elkötelezettjeinek a kisbéri ünnepségen.

Semmelweisről
Semmelweis Ignác Fülöp 1818. július 1–jén született Budapesten. Gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit 2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága A világ emlékezete program részének nyilvánította. 2011–ben a kormány július 1–jét munkaszüneti nappá nyilvánította az egészségügyben dolgozók számára. Semmelweis Ignác már a baktériumok felfedezése előtt rájött arra, hogy a magas halálozási arány az orvosok klóros vizes kézmosásával megelőzhető. Világszerte hatalmas kultusza van, könyveket, darabokat írtak róla, emellett az orvostörténelem tíz legnagyobb orvosa között tartják számon.

A tradíciónak megfelelően a Semmelweis–nap alkalmából egészségügyi dolgozókat jutalmazott a város önkormányzata a Batthyány Kázmér Szakkórházban. Az ünnepséget Nagyné Iványi Gabriella ápolási igazgató nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent egészségügyi dolgozókat, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt és Sinkovicz Zoltánt, Kisbér polgármesterét. Dr. Székely András Imre, a Batthyány Kázmér Szakkórház Gasztroenterológiai osztályának főorvosa megemlékezett Semmelweis Ignácról. A polgármester tisztelettel és szeretettel köszöntötte az egészségügyben dolgozókat és köszönetét fejezte ki az áldozatkész és lelkiismeretes munkájukért.

Ezután az önkormányzat jutalmainak és ajándékainak átadása következett. A város egészségügyi ellátása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért és példaértékű munkájáért a jutalmat dr. Kemény Zsuzsanna adjunktus, dr. Dobos Adél fogorvos és Sáfrány Piroska mentőtiszt vehették át. A Kisbér városának jutalmazásai után elismerést vehetett át Prosszer Ottótól, a kórház főigazgatójától Szász Gergelyné, Tóth Imréné, valamint Kugliné Tóth Erzsébet.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában