Nincs büntetés

2023.06.17. 20:00

Van kutad? Kint vagy a vízből! - itt az amnesztia az 50 méternél nem mélyebbekre

A napokban döntött az országgyűlés a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról, melynek értelmében nem kell engedély a 2024 előtt engedély nélkül fúrt, 50 méternél nem mélyebb háztartási kutakra.

Walczer Patrik

Nem fizet rá az, akinek régóra van vize

Forrás: Shutterstock

Nem túlzás kijelenteni, hogy a társadalom jókora szegletét érintő kérdésre sikerült pontot tennie a honatyáknak a közelmúltban, ugyanis kiderült, hogy amnesztiát kapnak-e azok, akik korábban bejelentés és engedély nélkül létesíttettek kutakat az ingatlanjaikon. Tény, hogy a csapadékhiányos időszakok számának növekedésével egyre többen gondolnak arra, hogy az ivóvízhálózat helyett érdemesebb lenne a föld mélyebb rétegeiből vizet vételezni. Csakhogy a hivatalos procedúrát sokan nem bonyolították le, és úgy fúrattak kutat a kertjeikben, hogy ahhoz nem kérték meg a szükséges engedélyeket.

Tokod polgármestere, Bánhidi László korábban a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a Gerecse északi nyúlványainak lábánál elterülő nagyközségben a háztartások jelentős részén van kis veteményes, de sokan szőlőt is ültettek, melyeket ásott gyűrűs kutakból, fúrt kutakból vételezhető vízzel öntöznek. Akkor úgy nyilatkozott: a lakosság szempontjából előnyös lenne, ha amnesztiát hirdetnének, hiszen a törvénymódosítással nagy terhet vennének le a vállukról. Másrészt a helyiek figyelnek arra is, hogy ne lépjék túl az évenkénti 500 köbméternyi vízkivételi szintet se.

A napokban azonban nemcsak a tokodiak, hanem az ország többi településein élők is örülhettek, hiszen az országgyűlés ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodás mellett, 169 igen szavazattal fogadta el a törvényjavaslatot.

A döntés értelmében megszűnik a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettség is azon, korábban létesített kutak esetében, melyek nem érik el az 50 méteres mélységet, nem érintik az első vízzáró réteget, továbbá ha háztartási és mezőgazdasági célokat szolgálnak, illetve ha vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen találhatók. Fontos ugyanakkor, hogy a védendő területen lévő, korábban fúrt kutak, valamint az új kutak létesítése továbbra is engedélyköteles, vagyis a vízügyi hatóságnak kell bejelentést tenni róluk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában