Színház

2023.06.15. 20:00

Szakács Hajnalkát, Mikola Gergőt és Crespo Rodrigot is díjazták a Jászai évadzáróján

Szakács Hajnalka és Mikola Gergő két díjat is átvehetett a Jászai Mari Színház évadzáró társulati ülésén. A szintén díjazott Crespo Rodrigo igazgató takarékos gazdálkodásról és a jászais életérzésről is beszélt évadzárójában. A Kemma.hu és a 24 Óra olvasói által megszavazott Év színésze közönségdíjat Mikola Gergő érdemelte ki.

Kemma.hu

Szakács Hajnalka és Mikola Gergő duplázott, Crespo Rodrigo is kapott díjat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ha az elmúlt évadra visszatekintünk, akkor egészen 2020-ig kell visszapörgetni az idő kerekét. Ez volt Crespo Rodrigonak, a Jászai Mari Színház színész-igazgatójának nyitó gondolata a csütörtök délutáni társulati évadzáró ünnepségen, amelyet a színház kamaratermében rendeztek. A Covid-időszak megpróbáltatásai után a háborús rezsiválság sodorta ugyanis nehéz helyzetbe a teátrumot, egyetlen évad sem tudott az eredeti tervek szerint végigfutni.

Az igazgató szerint az igazi bravúr az, hogy ezzel együtt is talpon maradtak, megmaradt és erősebb is lett a társulat. Az évadban például 192 előadást tartottak, amelyekre több mint 35 ezren váltottak jegyet, ami bőven 90 százalék feletti látogatottságot jelent.

Szakács Hajnalkát, Mikola Gergőt és Crespo Rodrigot is díjazták a Jászai évadzáróján
Crespo Rodrigo beszédében egészen 2020-ig pörgette vissza az idő kerekét
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Crespo Rodrigo kiemelte a takarékos gazdálkodást. Mint mondta: télen a fűtésen, nyáron a hűtésen spórolnak. A költségek visszafogásával eljutottak oda, hogy sikerült egy biztonsági tartalékot is képezniük a nehéz finanszírozási helyzet ellenére.

A jövőről szólva azt mondta, hogy ez egy akadálypálya, amelyen jól kell teljesíteni továbbra is. Kiszámíthatatlan környezetben nehéz tervezni, de a bizonytalan pályázati lehetőségek ellenére is bízik abban, hogy ősztől még jobb évadot produkálhatnak. Kiemelte, hogy kimerítő és nehéz próbafolyamatokat tudhatnak a hátuk mögött, de a munka meghozta gyümölcsét, a közönség szerette a bemutatott darabokat. S ha nyáron mindenki kipiheni magát, akkor újult lendülettel térhet vissza a jászais életérzés a teártum falai közé.

Az igazgató két új társulati tagot is bemutatott, akiket már ismerhet a tatabányai közönség. Bartos Ági már három előadásában is szerepelt, a Kasimir és Karoline női címszerepét játszotta, míg Csabai Csongor az Amadeusban robbant be az idén.

Megható pillanat volt a társulati ülésen, amikor Széplaky Petra 14 év után elbúcsúzott a társulattól, ajándékul 60 üvegcsét adva a társulat tagjainak, bennük egy-egy üzenettel.

Szakács Hajnalkát, Mikola Gergőt és Crespo Rodrigot is díjazták a Jászai évadzáróján
Az évad legjobb női és a legjobb férfi alakításáért Jászai Gyűrű-díjat adták át
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A közönség szavazatai alapján az évad legjobb előadása Joe Orton bohózata, a Polgárkukkantó lett Guelmino Sándor rendezésében. Az évad legjobb színésznőjének járó díjat Szakács Hajnalka, az évad legjobb színészének járót pedig Crespo Rodrigo vehette át. A társulat szavazatai alapján Szakács Hajnalkának az évad legjobb női alakításáért, Mikola Gergőnek pedig az évad legjobb férfi alakításáért járó Jászai Gyűrű-díjat adták át.

A 2022/2023. évadban újra gazdára talált a Jászaiért Díj is, amelyet Belházi Rezső színpadmester vehetett át az új feladatkörében végzett példás munkájáért.

Mikola Gergőé lapunk közönségdíja

Idén először a Kemma.hu és a 24 Óra felületein lehetett szavazni Az év színésze közönségdíjra is. Több, mint ezer szavazat érkezett, s az elismerést Mikola Gergő vehette át Takács Zoltán főszerkesztőtől. Utóbbi elmondta, hogy 2010-ben még arról beszélgettek az akkor frissen kinevezett Crespo Rodrigóval, hogy milyen álomszerű lenne egy állandó társulat a megszépült színházépületbe. 
Akkor ez lehetetlen küldetésnek tűnt, de mára nem csak állandó csapat van, hanem az ország egyik legjobb társulata jött itt össze. Takács Zoltán hozzátette: a rengeteg szavazat azt igazolja, hogy a tatabányaiak magukénak érzik és szeretik a színházban dolgozókat, s rajonganak remek színészeiért. Mikola Gergő az emlékplakett mellett egy díszes Zsolnay-porcelánt is átvehetett a főszerkesztőtől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában