Nagyon adja

2023.06.24. 14:52

Videón a National Geographic-stílus Bokodon: így él és fogad vendégeket a lebegő falu lakója

Három évvel ezelőtt döntött úgy Dörnyei Béla, hogy kiköltözik a „Lebegő faluba”. Kialakította saját házirendjét, ami olyan egyszerű, amilyen nagyszerű: megosztja otthonát a turistákkal. Azóta zsíroskenyérrel, frissítővel és kávéval, esetleg kókusztekerccsel és hatalmas szeretettel várja a vendégeket.

Kemma.hu

Dörnyei Béla 2020-ban döntött úgy, a Covid járvány alatt, hogy kiköltözik a Bokodi-tó Lebegő falujába, egy horgászstégre. Azóta itt él, szabadon, távol mindentől, a természettel összhangban – írja a Ripost. 

– Stégen nőttem fel, tehát nem emlékszem olyan időszakra, hogy ne víz vett volna körbe – nyilatkozta Dörnyei Béla, aki a költözés előtt leszigetelte a házat és bevezette a vizet, valamint az áramot. A tulajdonos megnyitotta emeletes otthonát a turisták előtt is, majd a Blöri Pecatanya és kilátó nevet adta otthonának.

Miként korábbi, két évvel ezelőtti, cikkünkben megírtuk, a vendégeknek zsíros kenyérrel és frissítővel, kávéval is készül. Ottjártunkkor éppen több rúd kókusztekercset tett a hűtőbe. Becsületkassza működik a stégen, ebből tartja fent magát Béla. Azt mondja, a legfontosabb a szabadság, mert Isten mindenkit szabadnak teremtett.

Dörnyei Béla végső soron büszke, hogy kétkezi munkával sikerült létrehoznia a tanyát, amely ma egyedülálló turistafogadóként üzemel a Bokodi-tónál. Béla az Oroszlányi Horgászegyesület tagja volt, nagy „harcsavadász” hírében állt – innen ered a Blöri becenév. 

Nekem minden nap megy a National Geographic, egészen közelről

– mutat a messzi távolba a férfi az üvegen át. Aztán mesélt előéletéről. Szólt gyermekkoráról, ami a mai napig Tatabányához köti és arról az életszakaszról, amikor elkezdett kicsúszni lába alól a talaj.

Többször keveredett már kényes ügyekbe. Nem egyszer meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással. Dolgozott intézetben, ahol nevelőként drogfüggő kamaszoknak segített jobb sorsra jutni. Akkor úgy hívták: „Pókbácsi”. Ezek hallatán sok minden értelmet nyer. Például, élet­igenlő hozzáállása is. Egyebek mellett pedig az is érthető, miért törekszik arra, hogy ezt a békét, amit meglelt, átadja másoknak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában