Világhírű falu

2023.05.30. 20:00

Édes pillanatok a lebegő faluból: Nutellás üvegre került a Bokodi-tó

Limitált kiadású ugyan, de vármegyénk két helyszíne is szerepel a világ egyik legnépszerűbb mogyorókrémjének üvegén. A nyalánkság címkéje most kimondottan a magyaroknak kedvez.

Kemma.hu

A híres bokodi lebegő falu is helyet kapott a Nutella csomágolásán

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.Zs.

A Nutella most egyenesen a magyaroknak kedveskedik: a gyártó ugyanis előrukkolt nyolc különleges csomagolással, amiken gyönyörű hazai tájak, ikonikus motívumok vannak. A cél az, hogy még inkább magunkénak érezzük a termékeket, és esetleg még fel is fedezzük vele országunk olyan oldalát, amit talán még sosem láttunk életünk során.

A limitált kiadású mogyorókrém csomagolásain a Balaton, a Bokodi-tó, a Halászbástya, a hercegkúti pincesor, a Hámori-tó, a matyó hímzés, az Andrássy-kastély és a Dunakanyar kaptak helyet, mindegyikről gyönyörű fotók kerültek a magyar fogyasztók nagy kedvencének üvegeire – aki szeretne belőlük, az jobb, ha hamar lecsap rájuk, ugyanis elég valószínű, hogy pillanatok alatt elkapkodják őket a boltokban.

Legutóbb augusztus végén írtunk róla, hogy egy ismert írószermárka füzetborítóján várta a szeptembert és az iskolakezdést a lemenő nap fényében látható, különleges stégházairól elhíresült Bokodi-tó. Az évek alatt egész iparág épült e látvány köré: a „lebegő faluként” aposztorfált helyszín megjelent már a National Geographic természeti magazin internetes portálján is, de volt olyan év, amikor turistabuszok indultak Bokodra az ország távolabbi pontjairól – nem kevés borsot törve a stégtulajdonosok orra alá. A tóra épült stégek sokasága – csaknem ötszáz van belőle – hálás fotótémát szolgáltattak a művészeknek és a turistáknak: videoklipek, magazinfotók és esküvői fotózások kedvelt helyszíne lett.

Először 2012 szeptemberében számoltunk be arról, hogy egy új-zélandi netreklámot forgattak a bokodi-tavon, ahol Kapitány János a stégen állva csodálkozik rá a tényre: a szigetországban háromszor annyiba kerül az internet, mint itthon. A felvételen nem valódi horgász látható, csupán egy statiszta. János egyébként az új-zélandiakkal is összebarátkozott: halat is sütöttek és ettek együtt.

Az 1961-ben épült Oroszlányi Hőerőmű Vállalat turbináinak hűtéséhez vízre volt szükség, valójában ezért épült ide a tó mellé a gyár. Az erőműből a tóba folyamatosan forró víz áramlott, ezért az télen sem fagyott be. Felismerve a hely különleges adottságait, a ’60-as évektől elkezdtek ide cölöpházakat építeni, kimondottan horgászati céllal. 2015-ben, az erőmű leállásával újabb mérföldkőhöz érkezett a tó: befagyott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában