Évforduló

2023.06.08. 13:32

Magyary szülőházánál is koszorúztak, konferenciát tartottak Tatán (Fotók)

Magyary Zoltán születésének 135. évfordulójának alkalmából két napos rendezvénysorozatot szerveztek Tatán.

Goletz-Deák Viktória

Magyary Zoltán születésének 135. évfordulójára emlékeztek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Magyary Zoltán Szakkollégiumával és a tatai önkormányzat szervezésében szerdán megkoszorúzták Magyary szülőházát, majd a Tatai Járási Hivatalnál mondtak beszédet. Végül Magyary Zoltán és felesége, Techert Margit tatai Környei úti temetőben lévő sírhelyénél emlékeztek meg a város neves szülöttéről.

A rendezvény csütörtökön az Öreg-tó partján, a Cifra-malom mellett található Magyary szobornál folytatódott, ahol Borsó Tibor, a vármegyei önkormányzat elnökhelyettese mondott köszöntőt, ahol a professzor munkásságáról emlékezett meg. Végül itt is elhelyezték koszorúikat a résztvevők. 
Az esemény a Magyary konferenciával folytatódott a tatai városházán, ahol többek között felidézték Magyary munkásságának fontosságát. Előadást hallhattak a résztvevők a professzor Tóvároskertről készített egykori városfejlesztési programjáról. De szó volt az új, Tata Szíve programról is, ami jól illeszkedik Magyary 85 évvel ezelőtti álmába. 

A konferencián Dr. Ugodi Andrea a Magyar Kormánytisztviselői Kar alelnöke elmondta, hogy a nemrég megrendezett héregi megemlékezésen jó volt az egykori és a mai szakemberek, oktatók között lenni és megérezni valamit abból, amit Magyary szellemiségének érzünk.
– Úgy éreztem, hogy az idő és a terv, a távlatok Magyaryt igazolják, bátran használhatjuk tanait, erőt meríthetünk munkásságából és átsegít a mindennapi gondjainkon – mondta az alelnök.

Dr. Kancz Csaba vármegyei főispán elmondta, hogy idén ünnepeljük a járások létrehozásának 10. évfordulóját, így most már látjuk annak az előnyeit. 
– Nagyon fontos, hogy az ügyek jól és gyorsan elintéződjenek. Ezek mind a jelen kornak a kihívásai. Nem véletlenül állította Magyary középpontba a gyorsaságot – szögezte le a főispán.

– Amikor a megyénkben a járások határvonalait rajzolták, megpróbáltak Magyary fejével gondolkodni. Megpróbáltak olyan városokat, településeket egybevonni, amik hatékonyan tudnak együtt dolgozni – ezt már Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke mondta köszöntőjében. Hozzátette: Magyary tanító is volt. A népfőiskola is az ő munkásságát viszi tovább. 

– Ide bárki bejöhet, megtalálhatja a magának való tudást. Büszkeség, hogy van a vármegyénkben olyan szervezet, ami hosszú, kitartó munkával ilyen komoly eredményeket rakott le. Nem csak a vármegyénkben, hanem az egész országban, és a határokon túl is – tette hozzá az elnök.

Magyary velünk él
Dr. Horváth József, Tata jegyzője a város nevében is köszöntötte a konferencia résztvevőit.
– Magyary Zoltán Tata szülötte, és a város tényleg büszkélkedhet azzal, hogy Magyary velünk élt, velünk él és velünk is marad. Fő műve a közigazgatás és az ember. Ha ezeket egymás mellé rakjuk, akkor ebben benne van az egész város. Mert miből is áll a város: emberekből, hivatalból, hivatalnokokból. Tatán megkerülhetetlen Magyary szellemisége és azt kívánom a konferenciának, hogy ezt a szellemiséget még egy új oldaláról megismerhessük. Hiszen Magyary városépítő is volt, bár ezekbe a folyamatokba nem tudott bekapcsolódni – magyarázta a jegyző. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában