A tanösvény lakói

2023.06.24. 18:17

Jégmadár Tatán? - a tatabányai fotós gémet és bakcsót is mutat mellé

Solymos Ákos megmutatta, kik lakják a Fényes Tanösvényt. Tata természeti csodája minden évszakban más-más arcát mutatja, és szerencsére van, aki feladatának érzi, hogy megörökítse a legérdekesebb pillanatokat.

Kemma.hu

Fotóblogja közösségi oldalán mutatta meg a Fényes Tanösvény tollas lakóit Solymos Ákos. A tatabányai fotós a jégmadarak reggeli meetingjével kezdte a sort.

Még soha nem sikerült egyszerre három jégmadarat lefotózni egy képen. Már a kettő is nagyon ritka

– írta örömmel a fotós.

A fotós a trió után a tanösvény új sztárját, a vörösgémet is lencsevégre kapta! A szürke gémnél jóval ritkább madár hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Életemben először Vértesszőlősön a régi eperföld mellett láttam, először nem is akartam hinni a szememnek, de szerencsére sikerült röptében lefotózni annyira, hogy meg lehessen állapítani a fajtáját. 

– emlékezett vissza posztjában Solymos Ákos, hozzátéve, hogy a Fényes tanösvényen csak távcsővel és rejtőszínű ruhával érdemes lest tartani, a madarak ugyanis elég messziről kiszúrják a rikító ruházatot.

Rajtük kívül bakcsóval is találkozott a tatabányai fotós. Mint írta, a fokozottan védett madár mostanában rendszeres vendég a Tatai Fényes Tanösvényen. A bakcsók természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Amit kevesen tudnak, hogy a Csip, csip csóka, vakvarjúcska gyermekmondókában ő a vakvarjúcska. Latin elnevezése is érdekes, Nycticorax, ’éjszakai holló’

– olvasható Solymos Ákos posztjában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában