Csapadékelvezetés

2023.06.13. 11:43

Iszaptenger hömpölygött Gyermely központjában

Az elmúlt napok hatalmas esőzései komoly gondokat okoztak több településen. Gyermely közösségi oldalán osztottak meg több képet a faluközpontban hömpölygő vízről és iszapról.

Kemma.hu

Iszaptenger öntötte el a település központját

Forrás: Facebook/Gyermelyen élni jó!

Gyermely közösségi oldalán több bejegyzés is olvasható a hatalmas esőzések okozta kárelhárítás kapcsán. Kókai Rita polgármester igyekezett minden kérdésre válaszolni, s tájékoztatni az ott élőket arról, milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a károkat minimalizálják. 

Már napokkal ezelőtt önkénteseket kerestek, akik homokzsákokat töltöttek annak érdekében, hogy az alacsonyan fekvő épületeket ezekkel tudják megóvni. A zsákokból mindenkinek jutott, aki saját otthonát szeretné megóvni a víz, az iszap elől. 

A több napig tartó esőzés, amely hirtelen zuhant a csodálatos fekvésű falura, nagy terhet jelentett az ott élőknek. A települést körülölelő dombokról lezúduló víz iszaptengert hozott létre több alkalommal a Fő téren és az út néhány szakaszán. A Közútkezelő gyorsan intézkedett és tette járhatóvá a sárral borított részeket - olvasható a bejegyzésekben. 

A település központját átszelő patak kiöntött, a játszótér víz alá került és használhatatlanná vált. A mellékutcákban sok helyen kimosta a víz a murvát.
Kókai Rita posztban mondott köszönetet azoknak, akik segítették a problémamegoldásban. Az önkormányzat munkásai iszapot lapátoltak, s önkéntesek segítették a homokzsákok töltését, hogy ezekkel készüljenek fel az esetleges további záporokra. 

A polgármester arról is írt a település zárt Facebook-csoportjában posztolt bejegyzésében: a 2011–es nagy víz után az önkormányzat számtalan módon fejlesztette és tette biztonságosabbá azokat a területeket, melyek nagy galibát okoztak. Ez már nagy előrelépést jelentett, de ekkora extrém esőzés sajnos továbbra is jelentősen megnehezíti az itt lakók életét. 

Kifejtette: záportározó, iszapfogó épül majd hamarosan, még ezen a nyáron várhatóan üzembe is tudják állítani. A csapadékelvezető rendszer korszerűsítését 98 millió forint TOP–os pályázati támogatással valósítják meg. Az iszapfogó a Rákóczi–Dózsa utca, valamint a Csalogány–Hegyikert utca találkozásánál valósul majd meg. A szerkezet a Kenderes felől a patakba kerülő, és a földekről a Csalogány utcába–nagy esőzéskor–lezúduló iszap és csapadékvíz „feltartóztatására” szolgál. Ezzel egyidejűleg kiépítik a Hegyikert utca csapadékvíz elvezetését. A pályázati tartalommal egyidőben, de már önkormányzati forrásból kerül sor a Csalogány–Ady utca kereszteződésétől a hegyikert irányába futó útszakasz útfelújítására is – adta hírül Kókai Rita, Gyermely polgármestere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában