Növényritkítás

2023.06.03. 12:50

Folyamatosan végzi a kaszálást a Magyar Közút

Vármegyénkben a közutak, illetve kerékpárutak mentén mintegy 5,5 millió négyzetméternyi a kaszálandó terület nagysága – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től. A társaság azt kéri a járművezetőktől, hogy a munkaterületek környezetében – és a kaszálási munkák esetén is – a kihelyezett sebességkorlátozó tábláknak megfelelően közlekedjenek.

Kemma.hu

Az alsóbbrendű utak mentén is felveszik a harcot a növényzettel szemben

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nemrégiben közölte, hogy országosan mintegy 31 ezer kilométernyi utat üzemeltet, a burkolat fenntartása, javítása mellett kiemelten fontos feladatuk az út menti területek karbantartása is, ami mintegy 200 millió négyzetméternyi zöldfelületet jelent. Hozzátették, hogy idén kiemelt figyelmet fordítanak a padkák, árkok rendezésére és az úttest melletti füves területek gondozására is, így idén gyakran találkozhatunk munkát végző gépekkel, szakemberekkel.

Májusban, a csapadékos időszak után szinte átmenet nélkül kora nyári idő köszöntött be, ennek köszönhetően hihetetlen ütemben kezdtek el növekedni az út menti növények is. A társaság ezzel párhuzamosan a kaszálási munkákat is megkezdte. Sorrendben előbb a gyorsforgalmi, majd főutakon, ezután pedig a forgalmas mellékutakon avatkoznak be, végül a kisebb bekötőutak következnek.

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a vármegyében a cég által kezelt összesen 860 kilométernyi országos közút, és kerékpárút mentén mintegy 5,5 millió négyzetméternyi területen kell levágniuk a növényeket. Az adott útszakaszokon először mindig nagyteljesítményű gépi fűkaszával, vagyis kasza adapterrel felszerelt univerzális eszközhordozóval, illetve traktorral végzik a kaszálást, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak környezetében kézi kaszálással vágják le az így megmaradt részeket.

Egyébként vármegyénkben a zöldfelület gondozáshoz tizenhárom eszközhordozóra felszerelhető kasza adapter és huszonhat kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre. A kaszálást a vonatkozó rendeletben előírt gyakoriságnak megfelelően végezzük el, melyet az utak kategóriája és forgalomnagysága határoz meg. Tehát amennyiben szükséges, akkor a vegetáció, illetve a rendelkezésre álló kapacitások alapján a következő hónapokban több alkalommal megismétlik a munkát. Fontos feladatuk továbbá a közúti űrszelvények megtisztítása, vagyis az útra belógó ágak visszanyesését is folyamatosan, ütemezetten végzik a szakemberek.

Lassan haladjunk el a munkagépek mellett
A kaszálási munkák környezetében a vállalat kollégái minden esetben előjelzésekkel, táblákkal hívják fel a közlekedők figyelmét a munkaterület kezdetére, így a nagyobb sebességgel érkezők is időben észlelhetik a munkagépeket. A társaság a közlekedőket arra kéri, hogy saját és munkatársaik, valamint járművük épsége érdekében mindig tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozásokat a munkaterületek környezetében a kaszálási munkák esetén is. Ha a kaszálás miatt a közlekedők járművében valamilyen kár keletkezik, akkor kárigényüket online, a Magyar Közút E-Ügyfélszolgálatán keresztül, ezen a webcímen jelenthetik be, ahol minden fontos részletet megtalálnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában