Egyszámjegyű infláció

2023.06.30. 14:00

Energiastratégiáról tárgyaltak Esztergomban: Szita Károly a háború negatív hatásairól is szólt

Energiastratégiáról, az önkormányzatok működéséről és a jövő évi költségvetésről is szó volt a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) kétnapos közgyűlésén, melyet a városházán tartottak meg.

W.P.

A jövő évi költségvetésről is tárgyalt a Megyei Jogú Városok Szövetsége Esztergomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A szakmai tanácskozásokon részt vett Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is, akik Szita Károllyal, az MJVSZ elnökével, Kaposvár polgármesterével sajtótájékoztatókat is tartottak. Az elnök hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború negatív hatásait Európában, így itthon is tapasztalni lehet, de a városvezetők is szembesülnek velük. Lantos Csaba kiemelte: az ország energiaellátása biztosított és már most elegendő gáz van a tározókban. Kitért arra is, hogy ma 5000 megawattnyi naperőmű termel Magyarországon és Szita Károllyal arról is beszéltek, hogy ösztönözni fogják a megyei jogú városokat arra, hogy minél jobban törekedjenek a megújuló energiaforrások használatára.

Mint arról korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány jelentős támogatást nyújt továbbra is az önkormányzatoknak a megnövekedett energiaárak miatt és elhangzott, hogy jövőre 83 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben a települések rezsitámogatására. A politikus szerint a 2024-es év a tervezés éve lesz, majd következő években a háborút és a pandémiát megelőző időszakokhoz hasonló fejlesztési programok indulhatnak majd.

A harmadik sajtótájékoztatón Varga Mihály kijelentette: az ország helyzete nem választható el a településekétől, és ez fordítva is ugyanúgy igaz. Elhangzott, hogy nehéz három év áll mögöttünk, ugyanis amíg 2019-ben Magyarország rendelkezett az Európai Uniós tagállamok közül a leggyorsabb mértékben növekvő gazdasággal, addig a pandémia és a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus is mindent átírt. Arra számítanak, hogy az év végére el lehet érni az egyszámjegyű inflációt és hogy a következő évben átlagos 6 százalékos inflációval tervezve a teljes gazdaság 4 százalékkal tud növekedni.

A pénzügyminiszter végül arról beszélt, hogy az önkormányzatok működési feltételei nem lesznek rosszabbak, sőt bővülő forrásokkal számolhatnak, a kormány ugyanis megtartja azokat a támogatási és kompenzációs mechanizmusokat, melyeket az elmúlt években is működtetett.

Résztvevők
A közgyűlésen részt vettek a megyei jogú városok vezetői is, így többek között Hernádi Ádám, a házigazda település polgármestere – aki a sajtótájékoztatókon is képviselte Esztergomot –, illetve Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere is. Meghívottként jelen volt továbbá Dr. Kancz Csaba vármegyei főispán, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője, Horváth Szeder Gábor, az Esztergomi Járási Hivatal vezetője és Dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában