Kár!

2023.06.12. 11:30

Egyre több a varjútámadás Komárom-Esztergomban is - de törvénytelen csapdát kitenni

Emberre támadó varjak miatt helyeztek ki csapdákat a közelmúltban Budapesten, hogy így óvják meg a járókelők testi épségét az „agresszív” madaraktól. Márton Vlad András dömösi madármentő szerint a fészkelési időszakban törvénytelen ily módon védekezni a varjakkal szemben.

W.P.

Törvénytelen a csapdák kihelyezése, így nem árt az elővigyázatosság, ha támadnának

Forrás: MME.hu

A dolmányos varjak az elmúlt tizenöt évben egyre növekvő mértékben urbanizálódnak, vagyis a szabad természetből és a mezőgazdasági területekről beköltöztek a nagyobb településekre. Manapság már vármegyénk városaiban és a községekben is találkozhatunk velük.

– Ennek több oka is van, például a kötelező kilövési kvóta is hozzájárul ehhez, ugyanis a varjak nagyon okos állatok és felismerték, hogy a vadászok elől érdemes elmenekülni a lakott területekre. Másrészt a településeken való megjelenésükkel egyúttal szabályozzák is a galambállományt, mivel a varjú az utóbbi madárfaj természetes ragadozója – magyarázta Márton Vlad András, a dömösi BirdMania Madárpark és Vadmadár-mentőközpont vezetője.

A napokban több hírportál is megírta, hogy a budapesti XIII. kerületi önkormányzat a támadások miatt dolmányos varjak befogására alkalmas élőcsapdákat helyeztetett el a városrészben. A közösségi oldalakon többen elítélték ezt a fajta védekezési módszert.

Megjegyzik az ember arcát

Márton Vlad András elmesélte, hogy van olyan óvoda, ahol ipari alpinistákkal szedették le a fészkeket, hogy így előzzék meg a sérüléseket. A madármentő szerint az élve befogó csapda használata, illetve az említett beavatkozás is törvényekbe ütközik. Példaként említette, hogy Újpesten szalaggal kerítették el a fészkek környezetét és táblákkal is felhívták a figyelmet az esetleges támadásokra. Ennek a fajnak az egyedei megjegyzik az ember arcát, így, ha egyszer valaki kézbe vesz egy fiókát, akkor a szülő onnantól kezdve ellenségnek tekinti őt. Hozzátette, hogy valóban szükség lenne a varjúállomány gyérítésére, viszont ezt a törvényi előírásoknak megfelelően, a megfelelő időpontban kell elvégezni.

– A varjak egy évben egyszer fészkelnek, átlagban két-három fiókákat nevelnek, nagyon erős a családi összetartásuk. A kicsinyek egy-másfél éves korukig ott maradnak a szülők környékén, ha pedig valamelyikük kiesik a fészekből, akkor a varjúszülő károgva, a fa tetején ugrálva keresi, követi őt. Mindig „szól” a támadás előtt, ilyenkor a legjobb megoldás, ha harcolás helyett kitérünk és eltávolodunk. Ha valaki túl közel merészkedik az utódhoz, a varjú méretkülönbségtől függetlenül megtámadja az embereket, ezért ha fiókákat mentünk, akkor munkavédelmi sisakot veszünk fel, hisz a varjak az emberek fejére „csapnak le” – árulta el.

A varjak szeretnek beköltözni a közintézmények és óvodák udvarain lévő nagy fákra és ha egy fióka földre kerül, akkor a gyerekek sincsenek biztonságban. A kirepülési időszak átlagban 4-5 hét, ezen belül a kirepülés egy-egy helyen 3-5 nap, ezért ebben a néhány napban kellene korlátozni az óvodások udvaron való tartózkodását.

Támadás esetén védeni kell a fejünket és minél hamarabb el kell távolodni a támadási zónától. Ha egy kis varjat találunk a bokrok alatt, hívjunk állatvédőt, aki olyan helyre viszi, ahol a madárszülő tovább nevelheti fiókáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában