Te tudod?

2023.06.24. 12:52

Egy vérbeli tatai pontosan tudja, mi van ezen a fotón

Tata egyik frekventált pontján készült ez a fotó, igaz, csak egy részletét mutatja meg az ott található látványosságnak. Felismered, i ez? És a helyszínt? Ha nincs meg a válasz, cikkünkben lejjebb görgetve hamar kiderítheted!

Kemma.hu

Sóskúti mészkőből van

Forrás: Kemma.hu

Újabb feladványt hoztunk. Tatán készült a fotó, ami látható rajta, az pedig nem lehet idegen azoknak, akik szívesen sétálgatnak a jó levegőn, és nem lehajtott fejjel járnak az Öreg-tó partján.

A megoldáshoz görgess lejjebb!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Mutatjuk is. A fotó az Öreg-tó partán, a Kastély térnél készült. Egy nagyméretű, kőből faragott váza látható rajta. De mi is ez pontosan?

Tata Az 1780 körül sóskúti mészkőből faragott, tagolt, füzérrel díszített testű kőváza a nagytemplom oromzatáról való
Szobornak hinné az ember, de nem az
Forrás: Kemma.hu

Szobornak tűnhet, ám valójában épületplasztika. Az 1780 körül sóskúti mészkőből faragott, tagolt, füzérrel díszített testű kőváza a nagytemplom oromzatáról való, valamikor a múltban onnan esett le, összetört talapzata éppen ezért lett műkővel kiegészítve. A nagytemplom homlokzatán pótolták a hiányát, ott az oromzati kőkereszt két oldalán ma is ugyanilyen vázák láthatók.

Tata Az 1780 körül sóskúti mészkőből faragott, tagolt, füzérrel díszített testű kőváza a nagytemplom oromzatáról való
A díszített kőváza a nagytemplom oromzatáról esett le
Forrás: Kemma.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában