Környezetvédelem

2023.06.22. 08:30

750 kilogramm szemét gyűlt össze vármegyénkben

750 kilogrammnyi hulladék gyűlt össze vármegyénkben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. júniusi országos szemétszedő akciója keretében – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a társaság kommunikációs osztályvezetőjétől. A felhozatal rendkívül vegyes: a gumiabroncsok, és veszélyes hulladékok mellett olykor elpusztult állatok tetemei is előfordulnak az utak mentén.

Kemma.hu

Az esztergomi ipari parknál is gyűjtötték a szemetet a Magyar Közút munkatársai

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az említett vállalat egyik korábbi közleményében ismertette, hogy az utak folyamatos karbantartása mellett a zöldfelület gondozására és az úttest környezetének tisztán tartására is nagy figyelmet fordítanak idén. Ennek érdekében hirdették meg júniusi akciójukat, melyhez országszerte magánszemélyek, civil egyesületek, sőt még oktatási intézmények is csatlakoztak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai, illetve az önzetlenül segítő résztvevők egy hét alatt közös erővel mintegy kétszáz útszakaszt tisztítottak meg a járművekből kidobott, illetve illegálisan elhelyezett szeméttől.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a társaság vármegyei szervezeti egységei mellett a kesztölci, rédei és szomori önkormányzatok aktivistáival együtt szedték a hulladékot a vármegyénk különböző pontjain. A 750 kilogrammnyi összegyűlt hulladékot a vállalat tehergépjárműveivel szállították el a kijelölt lerakóhelyekre.

– Az összegyűjtött szemét mennyisége évről évre, alkalomról-alkalomra változik, ez a résztvevők számától nagymértékben függ. Komárom-Esztergom vármegyében a tavalyi évben több mint 15 millió forint hulladékszállítással és lerakással kapcsolatos költség képződött, mely még nem tartalmazza a hulladék összegyűjtésének költségét – közölte Pécsi Norbert Sándor.

A kommunikációs osztályvezető szerint általánosságban elmondható, hogy valamennyi, kezelésükben lévő útszakaszon jellemző a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte. Vármegyénkben jó példa erre a Dobogókőre vezető, Pilis hegységet átszelő út is. Ennek megfelelően számtalan PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, vagy netán autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása is a padkákon, árkokban, út menti területeken köt ki.

– A nagyforgalmú utaknál vívunk leginkább szélmalomharcot ezzel a típusú hulladékkal. A pihenőhelyeken a hulladékgyűjtő edényeink mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken van a legtöbb illegálisan lerakott szemét – árulta el Pécsi Norbert Sándor.

Vegyes a hulladék összetétele
Igen vegyes az utak mentén megfigyelhető szemét összetétele, a háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladékok, használt gumiabroncsok a legjellemzőbbek, de a társaság munkatársai sokszor veszélyes hulladéknak számító anyagokat is találnak és megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is. A cég beszámolójából kiderül, hogy évente 1,5-2 milliárd forintjukba kerül az illegális szemetelőkkel szembeni küzdelem. A mostani akció egyik kiemelt támogatója volt Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a hazai közutak mentén éves szinten 12 ezer tonna szemét keletkezik, melynek elszállítása sok pénzébe kerül az adófizetőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában