Dogland

2023.05.08. 09:00

Vaskutyák versengtek egymással Komáromban (fotók)

Amerikaibuldog-kiállítást és az Iron Dog Európa-bajnokság fordulóját rendezték meg a hétvégén a komáromi Dogland kutyaiskolában.

K. D.

Az engedelmességi gyakorlat is fontos volt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Vizi Bence kutyakiképző elmondta, ez a fajta nem elismert a legnagyobb nemzetközi szervezet, az FCI által, ám Európában van saját szervezetük, az ABNA. Ennek az elnöke jött el hozzájuk bírálni a kutyakiállításra Svédországból. Az eseményre Szerbiából, Romániából, Svédországból, Szlovákiából, Németországból is érkeztek a magyarok mellett.

Ezt követően jöhetett az Iron Dog Európa-bajnokság első fordulója. Vizi Bencétől megtudtuk, ezt a sportot eredetileg az amerikai buldogoknak alkották meg, triatlonban, illetve pentatlonban lehet rajta indulni. Célja, hogy megőrizze a kutyák azon képességeit, amelyek a fajtára jellemzőek. Manapság azokat a sportokat, amelyekre ezeket az ebeket kitalálták, már nem lehet űzni, de a sebességüket, állóképességüket, kézben tarthatóságukat tesztelni kell, itt pedig egymással is összemérhetik az erejüket. Ez a sport időközben más fajták körében is népszerű lett, német juhászok, belga juhászok, pitbull terrierek és amerikai buldogok voltak a nevezők között.

Vizi Bence azt is kiemelte, vannak náluk „elsőbálozók” is, akiknek eddig még nem volt versenylicence, ezen a megmérettetésen pedig csak azok vehetnek részt, akiknek van Guard Dog Test vizsgája. Ezt először a résztvevők közül meg kellett szereznie annak, akinek még nem volt. A vizsga része az engedelmesség, illetve az állat nem lehet félős, vagy agresszív más emberek társaságában.

Ez a verseny volt az Iron Dog első fordulója, ezt további fordulók követik majd. Öt forduló után, a bajnokság végén a legtöbb pontot gyűjtő kutya-gazdi páros lesz az Európa-bajnok. 

Az Iron Dogon az öt versenyszámból az első három alkotja a triatlont: sprintből, kemény fogásból, majd az ebnek fém szánkón kell elhúznia súlyokat, öt méteren. Vizi Bence elmondta, főként a nyári melegben kevesen szoktak vállalkozni a pentatlonra, de mindig akad, aki ezen is indul kutyájával. A pentatlonon két kutya kötelet húz, egymást nem látva, paravánnal választják el őket. Ezt követően egy lógó állványon három percen keresztül kell elbírniuk a saját tömegüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában