Dr. Lengyel Árpád

2023.05.21. 16:30

Újjáéled a múlt: felidézte nagyapja életmenését a Titanicon a pilismaróti orvos unokája

111 évvel ezelőtt tragikusan ért véget a világ egyik legnagyobb utasszállító hajójának, a brit RMS Titanicnak a története, mely 1912. április 14-én este jéghegynek ütközött és pár órával később hullámsírba merült. A túlélők a pilismaróti születésű Dr. Lengyel Árpád orvosnak köszönhetik az életüket.

Kemma.hu

Nagyapjára, a Titanic hősére emlékezett meg Dr. Lengyel Árpád unokája

Forrás: Feol.hu

Különleges történetet ismerhettek meg azok, akik ellátogattak a Levéltári délutánok eseménysorozat legutóbbi programjára. A pilismarói származású, Dr. Lengyel Árpád azon emberek közé tartozott, aki a brit RMS Titanicnak tragikus baleset túlélőit mentette 1912. április 14-én. A történteket az életmentő unokája mesélte el a fehérvári hallgatóságnak – derül ki a Feol.hu legfrissebb anyagából

Dr. Lengyel Árpád a Titanic tragédiája után leszerelt a hajótársaságtól, és soha töbé nem szállt vízre
Dr. Lengyel Árpád a Titanic tragédiája után leszerelt a hajótársaságtól, és soha töbé nem szállt vízre
Forrás: origo.hu

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára nemrégiben indította útjára a Levéltári délutánok névre keresztelt programsorozatot, melynek keretében május 17-én ismét érdekes előadással várták a közönséget. Völgyi Péterné Reich Márta nagypapája, Lengyel Árpád történetét mesélte el, aki a Carpathia hajóorvosaként többszáz ember életét mentette meg.

– A Titanic-ról mindenki tud, a Carpathia-ról jóval kevesebben, Lengyel Árpádról pedig sajnos nagyon kevesen – kezdte előadását Völgyi Péterné Reich Márta. Úgy fogalmazott egyik életfeladatának azt tartja, hogy nagypapája emlékét megpróbálja életben tartani. A Titanic első és egyben utolsó útja meghatározta Lengyel Árpád életét is – elevenítette fel a hajóorvos emlékeit unokája. Az előadás során a hallgatóság olyan történeteket is hallhatott, amelyek eddig még nem kerültek a nyilvánosság elé.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Titanic 1912. április 10-én indult el első és egyetlen útjára, ugyanis április 14-én 23:40 körül az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközött, majd április 15-én 2:20 körül kettétörve elsüllyedt. A hivatalos adatok szerint 2228-an utaztak rajta, 1517-en meghaltak. A megmentőként érkező jármű fedélzetén Dr. Lengyel Árpád teljesített szolgálatot orvosként, aki 1886. március 19-én Pilismaróton született és Esztergomban, illetve Budapesten végezte az általános iskolai tanulmányait, majd a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem szerzett orvosi diplomát.

 

Címkék#titanic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában