Dr. Lengyel Árpád

2023.04.30. 06:55

Titanic: a pilismaróti orvos százakat mentett meg második és egyben utolsó hajóútján

111 évvel ezelőtt tragikusan ért véget a világ egyik legnagyobb utasszállító hajójának, a brit RMS Titanicnak a története, mely 1912. április 14-én este jéghegynek ütközött és pár órával később hullámsírba merült. A túlélők a pilismaróti születésű Dr. Lengyel Árpád orvosnak köszönhetik az életüket.

Walczer Patrik

Dr. Lengyel Árpád a Titanic tragédiája után leszerelt a hajótársaságtól, és soha töbé nem szállt vízre

Forrás: origo.hu

A Titanic 1912. április 10-én indult el első és egyetlen útjára. A dél-angliai Southamptonból kihajózva előbb a franciaországi Cherbourg-Octeville-ben, majd az írországi Queenstown-ban is felvett utasokat, ezután az Atlanti-óceán, végső soron pedig New York felé vette az irányt. Ám az elpusztíthatatlannak vélt Titanic végül nem érkezett meg az amerikai földre, ugyanis április 14-én 23:40 körül az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközött, majd április 15-én 2:20 körül kettétörve elsüllyedt. A hivatalos adatok szerint 2228-an utaztak rajta, 1517-en meghaltak.

Miközben elkezdték leereszteni a mentőcsónakokat, segélykérő jeleket is kiadtak a Titanicról, melyet az RMS Carpathia nevű gőzös észlelt elsőként. Utóbbi olyan távol volt, hogy már csak az óceánjáró elmerülését követően ért a helyszínre. A megmentőként érkező jármű fedélzetén Dr. Lengyel Árpád teljesített szolgálatot orvosként, aki 1886. március 19-én Pilismaróton született és Esztergomban, illetve Budapesten végezte az általános iskolai tanulmányait, majd a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem szerzett orvosi diplomát.

Tekintélyt parancsolt
1909. március 31-én kezdődött el az építése a belfasti hajógyárban és bő két évvel később, május 31-én már vízre is bocsájtották a Titanicot, mely monumentális mérete és felszereltsége révén kivívta magának a tekintélyt. Úszómedencével is rendelkezett, de a fallabda szerelmesei is hódolhattak a szenvedélyüknek a fedélzeten, ugyanis squash pálya is volt a gigantikus méretű hajón.

Mivel a Carpathia fedélzetén dolgozó orvosok közül neki volt egyedül mentőorvosi gyakorlata, így az ő irányításával mentették ki a mentőcsónakokban ülő hajótörötteket és elsőként ő vizsgálta meg őket. A Titanic tragédiája és a mentés során átélt élmények hatására később sosem szállt már tengerre, az I. világháborúban katonaorvos, zászlós volt, majd 1922-ig a Budapesti Egyesített Városi Vasutak, illetve ezt követően 1934-ig a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság (BSzKRT) üzemorvosa volt. Miután nyugdíjazták, fül-orr-gégészeti magánrendelőjében fogadta a pácienseit.

Mentőápoló is volt
Ahogy a mult-kor.hu is írja, Lengyel 1905 óta tagja volt a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületnek (BÖME) – mentőápolóként dolgozott, s rendszeres szolgálatot látott el. (A rendkívül sokoldalú hazai orvosi tevékenységnek hirtelen vége szakadt, mert Lengyel 1911-ben egy újsághirdetésben olvasott arról, hogy angolul beszélő magyar orvost keresnek a Carpathiára, a patinás angol társaság, a Cunard Line hajójára. Döntése több mint 700 ember életét mentette meg végül. Ez volt a második hajóútja a Carpathia fedélzetén.

Dr. Lengyel Árpád 1940. szeptember 8-án hunyt el Budapesten, sírja a Fiumei sírkertben található. Noha állami szinten nem kapott elismerést érdemeiért, a túlélők és különböző szervezetek is igyekeztek meghálálni mindazt, amit a hajótöröttekért tett. Érdekesség, hogy szülőfalujában 2008-ban avattak emléktáblát a tiszteletére. A Titanic évfordulója kapcsán Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője is megemlékezett a tragédiáról és a pilismaróti orvos emberfeletti munkájáról.

 

Címkék#titanic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában