Közeleg a nyár

2023.05.17. 06:58

Tábormustra: az élményeknek ára van, de a gyorsabbak jól is járhatnak

A nyári táborok nagy részére már lehet jelentkezni, sőt néhány turnus már be is telt. Azok, akik már befizették, néhány százalékot spórolhattak. A szerencsések pont annyit, amennyivel drágult ez a szolgáltatás az idén. Utánajártunk, milyen lehetőségek segítik a kisiskolás szülők gyermekeinek elhelyezését.

Kemma.hu

Gyerektársaság, programok, mozgás, alkotás - mindennek ára van

Forrás: Shutterstock

A gyerekek már alig várják. Sok szülő számára azonban komoly fejtörést okoz a nyár. A legtöbb gondot az általános iskolás korú gyerekek elhelyezése jelenti. Az óvodák nagy része ugyanis ügyeleti rendszerben dolgozik, s szinte egész nyáron fogadja a csemetéket. A nagyobbak napközbeni felügyeletére sok családban a táborok jelentenek megoldást.

A közösségi oldalakat pásztázva az elmúlt hetekben már lehetett találkozni felhívásokkal. Az árak tekintetében óriási a különbség: a legolcsóbbak között vannak az önkormányzatok által megszervezett napközis táborok, felfelé pedig, ha különleges a helyszín vagy az eszközigény, a határ majdhogynem a csillagos ég.

Ám az, hogy a gyerekünk milyen élményekkel gazdagodik, hogyan érzi majd magát a választott táborban, biztosan nem a befizetett összegen múlik. Mi mindenesetre megkérdeztük olvasóinkat Instagram- és Facebook-oldalunkon, mely táborokat preferálják, mennyit szánnak a nyárra, egy vagy több turnusra fizetik-e be a csemetéiket. 

Olvasóink felének nem fog táborozni a gyermeke a nyáron, 12 százalékuk vallotta, hogy egy, 38 százalékuk pedig, hogy 2-3 táborba megy a csemetéje. Háromnál több tábort senki nem vállal majd be. A szülők 60 százaléka egyébként az ottalvós, 40 százalékuk napközis rendszerű tábor mellett tette le a voksát. A válaszadóink 20 százaléka tervez 30 ezer forint alatt költeni a táborozásra, 40 százalékuk 30-50 ezer között, míg további 4 százalékuk 50 ezer feletti összegért fog a tárcájába nyúlni.

Mi pedig már körül is néztünk. Találtunk honvédelmi tábort, amely egy hétre 17 ezer 500 forint, és csaknem kétszázezres bentlakásos balatoni golf, vagy tenisz tábort is gyerekeknek. Nincsenek könnyű helyzetben a szülők, ha tájékozódni akarnak. Nagyon kevés az olyan aktuális információkat tartalmazó platform, ahol az idei szezon érvényes turnusait megtalálják. 

Hol keressünk?

A közösségi oldalon a táborok között azért lehet megyei helyszínre is bukkanni, s külön létrehoztak egy csoportot Táborok Tata 2023 elnevezéssel. Emellett a taborfigyelo.hu próbálja összefoglalni az aktuális kínálatot. Jelenleg 908 turnus között lehet válogatni, azonban megyénkből csak egyet találtunk, a nyergesi ottalvós felfedező tábort 60 ezerért.
A gyerektabor-kereso.hu elvileg több megyei helyszínen is kínál élményprogramokat, ám a részletek olvasása előtt jó, ha tájékozódunk az idei lehetőségekről. Sok esetben ugyanis tavalyi, vagy korábbi adatokat tartalmaz, mert a tábor szervezője még nem adott meg erre az évre turnusokat. 

Főként intézmények, szervezetek osztják meg információkat a táboraikról. Néhányat próbáltunk kiemelni, s az árakat látva elmondható: átlagosan 10-20 százalékos emelést tapasztaltunk. Azok, akik időben jelentkeztek, és utalták el az összeget, hozzávetőlegesen éppen ennyit tudtak spórolni, azaz tavalyi áron szerezhetnek élményt idén is gyermekeiknek. A legtöbb helyen van testvérkedvezmény, és a helybéliek valamivel olcsóbban juthatnak a szolgáltatáshoz. 

Csak az érdekesség kedvéért megnéztük, hogy megyénken kívül milyen árfolyamok várják a szülőket. A Fővárosi Állat- és Növénykertben a napközis tábor 110 ezer forint lesz gyermekenként. Kapolcson egy művészeti tábor 85 ezer, míg egy balatoni bentlakásos golf vagy tenisz tábor 200 ezerbe kerül gyermekenként. Tihanyon találtunk egy bentlakásos zenei tábort mindössze 55 ezerért, a Zamárdi média tábor csak 31 ezerbe kerül. 

Az önkormányzatok által megszervezett napközis táborok is sok élményt ígérhetnek. Tatabányán az idén is a Herman Ottó Általános Iskola „B” szárnyában szervezik meg, és egész nyáron várják az általános iskolásokat. A szülőknek naponta 745 forintot kell fizetniük. 

Az oktatási intézmények szervezésében zajlanak majd az Erzsébet-táborok. Ezeknek sem túl borsos az ára, így a szülők számára megfizethető, s hatalmas élményt nyújt a gyerekeknek.

Kínálatból nincs hiány

Az Agora az idén is megszervezi tematikus táborait. Öt helyszínen nyolc turnusra lehet már jelentkezni. Az informatikai és a sportválasztó már be is telt. A napközis táborok teljes ellátással 35 és 39 ezer forint között mozognak. 
Találtunk Tatán, a Fényes Tanösvény közelében egyhetes napközis tábort 40 ezerért, focitábort Vértesszőlősön 56 ezerért, angol tábort 58 ezerért. De vannak iskolai előkészítő, vagy horgász, rajz, önismereti táborok is.
Bajon az íjászat lesz a középpontban, s a napközis tábor 38 ezerbe kerül a szülőknek gyermekenként. Komáromban olyan turnust is szervezek, ahol a könyv, legó és bábozás szerepel a fókuszban 50 ezerért. Cuki lesz bizonyosan a tatai Cuki tábor, amely két napos lesz általános iskolásoknak. Süteményeket készíthetnek, díszíthetnek és persze kóstolhatnak 17 ezerért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában