Adóbevallás

2023.05.14. 08:18

Nyakunkon a határidő: helyettünk számol a NAV, de nem nélkülünk dönt!

Közeleg a személyijövedelemadó-bevallás határideje. Doktor Imre Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vármegyei sajtóreferense elmondta, elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is a Komáromi úti adóhatóság ügyfélszolgálatán is benyújtható a nyilatkozat. A szakember szerint legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet benyújtani az adóbevallást.

W. Zs.

Doktor Imre Zoltán sajtóreferens részletezte a legfontosabb tudnivalókat az szja-bevallás kapcsán

Forrás: Kemma.hu

Az szja-tervezet a 2022-ben megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amelyet az adófizető munkáltatója, kifizetője, valamint a kedvezményekről szóló igazolás kiállítója által megadott adatok alapján állít össze a NAV. Doktor Imre Zoltán elmondta, az adóhatóság tehát kiszámítja az adófizető helyett a jövedelmét terhelő adót, valamint számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az eSZJA-ban szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő, de az adófizetőnek visszajáró összeg is. 
Ugyanakkor – emelte kia NAV sajtóreferense – az szja csökkentésére többféle kedvezményt is lehet érvényesíteni. Ilyen például a családi adókedvezmény, az első házasok kedvezménye, a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye, 25–30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye. 

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról is május 22-ig lehet rendelkezni. Doktor Imre Zoltán hangsúlyozta: a felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok. ANAV az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában