Fertőzésveszély

2023.05.20. 19:59

Néhány tanács, hogyan kerülhetőek el a kullancs okozta megbetegedések

A tavasz, a jó idő sokakat vonz a természetbe. A gyenge tél azonban ráirányítja a figyelmet az apró kórokozókra: kullanccsal ma már szinte az év minden napján hazatérhetünk erdei kirándulásról, vagy akár közparkból. Néhány hasznos információt szedtünk össze, amely segítségével talán elkerülhetőek a kellemetlenségeket, a betegségeket.

Kemma.hu

Felelős állattartóként fontos, ha tudjuk, milyen intőjelekre kell odafigyelnünk a kullancs- vagy szúnyogcsípések után

Forrás: Shutterstock

Okkal félünk az apró kórokozóktól. Több fajtája is van, s sokaknak azonnal beugrik a kullancs kapcsán a vírusos agyvelő– és agyhártyagyulladás, és a Lyme–kór. Oltással az első megbetegedéstől védekezhetünk, a Lyme megelőzésére nincs hatékony védelem. Pedig a későn diagnosztizált fertőzés nagyon komoly egészségromláshoz vezethet.

A védekezés érdekében hasznos, ha kirándulás előtt alkalmazunk kullancsriasztót, s figyeljünk arra, hogy mennyi ideig hatékony a védelem, s ha kell, ismételjük meg a szórást. Sokan próbálkoznak természetes módon, illóolajokkal védekezni a kullancs és szúnyogcsípések ellen. Hatékony lehet a bazsalikom, bergamot, szegfűszeg, citronella, kakukkfű, levendula, citromos eukaliptusz, majoránna és menta. Azonban töményen sose kerüljön a bőrre, csak hígítva.  

Fontos tudni, hogy nem a fáról esnek ránk a kullancsok. Az árnyékos aljnövényzetben bújnak meg, s gyakran mi sodorjuk le őket. Jó, ha alaposan felkészülünk egy kirándulásra: legoptimálisabb, ha világos színű, zárt ruhába öltözünk, hogy könnyebb legyen észrevenni magunkon a rovart. Húzzuk a zoknit a nadrágszárra.

Ha hazaérve, alapos vizsgálat után találunk magunkon kullancsot, nem kell pánikba esni, ki kell húzni. Fontos, hogy nem szabad semmit sem rákenni. 
A kullancs eltávolításához legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből. Ha beszakad a kullancs feje, akkor sem kell elkeseredni: ha a potroha leszakad, már nem tud fertőzni a kullancs. A néhány órán belül felfedezett kullancs jó eséllyel nem okoz fertőzést, ám a csípés helyét folyamatosan figyelni kell.

A sebet, ha lehetőség van rá, langyos, szappanos vízzel öblítsük le. Előfordulhat, hogy a kullancs eltávolításakor a bőrben marad a sebben apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv. Ez azonban már a kórokozó–átvitel szempontjából nem jelent veszélyt; így ha nem tudtuk kiszedni, akkor, mint egy apró szálka, idővel magától kilökődik a bőrből. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

Tévesen gondolják sokan, hogy a Lyme–kórt minden esetben a csípés körüli piros folt jelzi. Sokszor fertőzés esetén sem alakul ki a jellegzetes körkörös elváltozás a bőrön.

A Lyme–kórt baktérium okozza. Ha nem veszik észre a csípést, akár évekig is tünetmentesen élhet az ember, ám nem lehet tudni, hogy mikor, mitől lobban be. Sajnos nagyon kevés Lyme–specialista ismeri fel ilyen esetekben a betegséget, amelynek nagyon súlyos következményei is lehetnek. Érinthetik gyakorlatilag az összes szervrendszert, így a mozgás–, az emésztő–, hormonális szerveket, és az idegrendszert is. Feltételezhető, hogy sok ember él Lyme–fertőzöttként, vagy teljesen tünetmentesen, vagy csak enyhe, például emésztőrendszeri tünetekkel.

Az időben diagnosztizált Lyme viszont antibiotikummal jól gyógyítható.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában