Énekesnő

2023.05.06. 20:27

Csepregi Éva elképesztő formában van - friss videón a kedvenc dala

A komáromi Monostori Erődben, a Neoton koncertje előtt adott lapunknak interjút Csepregi Éva. Az énekesnő az év végi kerek születésnapja alkalmából nagyszabású életműkoncertre készül, ahová számtalan sztárvendég is érkezik majd. A 24 Órának pedig azt is elárulta, melyik a kedvenc Neoton-slágere.

Körtvélyfáy Dina

Csepregi Éva a komáromi Erődfeszten is megénekeltette a közönséget

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

– A komáromi Magyarock Dalszínház évek óta sikerrel játssza a Neoton-musicalt, a Szép nyári napot. Látta már az előadásukat? 
– Sajnos az ő előadásukat még nem láttam, pedig volt róla szó, hogy esetleg én is vendégszerepeljek a musicalben náluk. De ez egyelőre nem jött össze, nem tudtunk egyeztetni. Láttam, hogy mindig játsszák, örültem is neki nagyon. Sajnos mindig az a probléma, hogy nem tudok ott lenni, mert koncertjeink vannak. 

– Több dalukban is visszatérő motívum a hajózás. Járt már esetleg nagyobb hajóúton? 
– Voltam, nem is olyan régen, 2019-ben karibi hajóútra mentem. Ezek a hajók a Neoton-dalokban persze kicsit mások. A Nem szállunk ki a hajóból az életből, illetve a zenekarból való ki nem szállást jelenti, de a Santa Maria is egész mást jelentett a nyolcvanas évek legelején. Tehát a Neoton hajói nem luxushajók. 

– Visszatérő elemei a daloknak a nagyvárosok is, említhetném itt Monte Carlót, vagy éppen Párizst. Volt már ezeken a helyeken?
– A Monte Carlo című dalunk akkoriban született, amikor a cannes-i MIDEM-re mentünk. Ez egy nagy nemzetközi zenei fesztivál volt, ahová a Hungaroton akkor az egész magyar szakmát kivitte egy koncert erejéig. Az Omega, a Fonográf, Koncz Zsuzsa, mindenki ott volt. Fantasztikus élményt jelentett ez 1979-ben. Monte Carlóban is voltunk, akkor ihlette ezt a dalt a gyönyörű város, ezt követően született meg a Szerencsejáték című lemezünk. A szerencsejátékot én is kipróbáltam, de nem tetszett. Nem voltam benne sikeres, és féltettem a pénzem, azonnal rájöttem, hogy ez nem nekem való. Párizsban is jártam, a Place Pigalle téren is. A rajongók sosem értették, mit éneklek a Párizsi lány című dalomban. Mint azt mondták: „tudod Éva, az a számod, amikor azt énekled, üres a plasztikám!”. A mai napig egy kicsit hadilábon állnak ezzel a sorral.  

Az 1979-es MIDEM-fesztivál hozta meg számukra az áttörést
1965-ben Pásztor László és Galácz Lajos beatzenekart alapított, a Neotont. Balázs Fecó billentyűssel kiegészülve 1968-ban második helyet szereztek az Országos Ki mit tud? vetélkedőn a Nekem eddig Bach volt mindenem című dallal. 
1972-ben Jakab György (billentyű) és Tiboldy János (basszusgitár) csatlakozott Pásztorhoz, Galáczhoz és a Debrecenit még korábban felváltó Ambrus Zoltánhoz. Az 1972-es Ki mit tud?-on a Kócbabák csatlakoztak hozzájuk. Ebben az időben figyelt fel a zenekarra Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatója. Az ő vezényletével alakult meg a Neoton Família 1977-ben. 
1979 fordulópont volt a Neoton Família történetében. A cannes-i MIDEM-fesztiválon ők kísérték a magyar popzenét képviselő szólistákat, és ezáltal ők is eljátszhattak pár saját dalt. Végvári Ádám 1980 óta tagja a zenekarnak. 

– A közönség mindig nagyon várja a Nyár van című dalt… 
– A Nyár van ott van minden koncerten, mindig a legütősebb helyen. Azon dalok egyike, ami kihagyhatatlan. Ezúttal is rengeteg régi slágert hoztunk magunkkal. Emellett a Miért nem hiszed szintén régi dalunk, csak kevésbé ismert. 

– Melyik az ön kedvenc Neoton dala? 
– A Nyár van. Nagyon szeretem. Most nagy fordulóponthoz érkeztem, mert életműkoncertem lesz január 6-án az Arénában. Ilyenkor nagyon sok dalt hallgatok meg, hogy el tudjam dönteni, milyen legyen a műsor összetétele. Természetesen csak a legkedvesebbeket választom ki, de lesznek olyan dalok is, amiket nem nagyon ismer a közönség, csak a legelszántabbak. Rengeteg népszerű szám lesz, a Neoton is benne lesz, ott lesznek a fiúk, lányok is vele. 

A Nyár van mellett a kedvenceim közé tartozik a 220 felett, a Holnap hajnalig, az Egyszer megértelek. Megemlíteném még a Sűrű a dzsungel című dalt is, szerintem ember nem hallotta még, de nagyon megható dal, a rendszerváltás körül született. 

Közel áll a szívemhez a Nincs semmi baj, „köszönjük, megvagyunk, csak a kabátunk kicsit kopottabb, mint régen”. Jók ezek a szövegek, szeretem őket énekelni.

– Említette az életműkoncertet. Hogy áll a szervezés? Csak a Neoton lép majd fel vendég­előadóként? 
– Már jól benne vagyunk a szervezésben. Komáromban először jelentettük be a koncertet. Az életműkoncerten lesz egy külön zenekarom, akiket úgy válogattam össze. Nem akartam, hogy a mieink kísérjenek, mert ők nagyon speciális vendégek lesznek. Jön Szulák Andrea, illetve Náray Erika is. A többit nem azért nem árulom el, mert titok, hanem azért, mert még függőben vannak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában