Mini-Magyarország

2023.05.15. 14:00

Kicsik, de nem csak kicsiknek: fotókon a kisbéri makettpark csodái

A kisbéri tó partján rendhagyó makettpark várja a szép környezetben kirándulókat.

Szalai Nikolett

Évente 20-25 ezer is felkeresi a kisbéri makettparkot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tatabányai Turul, a kisbéri lovarda, a komáromi Monostori Erőd, a jáki templom, a kecskeméti Cifra Palota, a soproni Tűztorony, a pécsi Dzsámi, a Hősök tere és még számos hazai látványosság kicsinyített mása egy helyen látható a kisbéri Mini-Magyarország Makettpark területén. Csaknem ötven magyarországi nevezetességet tekinthetünk meg minimakett, valamint dombormű formájában. Az épületek kidolgozásakor minden apró részletre figyeltek a szakemberek, így azok megszólalásig hasonlítanak “nagy“ eredetijükre. 

– A közönség nagy érdeklődést tanúsít a makettjeink iránt, évente húsz-huszonötezer látogató keresi fel a parkunkat – mondta Sinkovicz Zoltán, a település polgármestere.

A kisbéri makettpark volt az első az országban, ez a legrégebbi. A különlegesség, hogy a makettek két-három méter magasak, így a látogatók testközelből tudják megtekinteni az épületeket. De vannak olyanok, amelyeket dombormű formájában alakítottak ki, ezek olyanok, amelyeket természetükből fakadóan tudtak így megoldani. Például a villányi pincesort vagy az aggteleki cseppkőbarlangot nem lehet olyan egyszerűen megvalósítani, ezért a művészek ezt a formát választották. De ezek is rendkívül látványosak.

A makettpark mellett található a látogatóközpont, amely a település címerépületét, a kisbéri lovardát mintázza meg. Az épületben kiállítóhelyiségnek alkalmas közösségi teret alakítottak ki, továbbá idegenforgalmi tájékoztatókat helyeztek el. A tematikus játszóteret Kisbér testvértelepülésén, a szlovákiai Gútán lévő fedeles fahíd mintájára építették meg, mindezt különféle játszószerekkel felszerelve. A kisbéri beruházás egy határokon átnyúló közös pályázat része volt, amelyben kilencszázötven millió forintos költséggel hat szlovák és négy magyar Duna-menti település egymás nevezetességeinek kicsinyített másait építette fel, amelyek interaktív játszótérként használhatóak.

Ezenkívül további számos fejlesztés is megvalósult az elmúlt években a makettpark közvetlen közelében, többek között kialakítottak egy kerékpárkölcsönzőt is.
– Nagy örömünkre Kisbéren keresztül halad a SacraVelo kerékpárút, ennek a pihenőhelyét is idetelepítettük – tette hozzá.

A téli szünet után május 1-jétől újra megnyitotta kapuit a látogatók számára a Mini Magyarország Makettpark.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában