Tömegközlekedés

2023.05.07. 15:29

Ha a buszsofőr nem ad vissza, átutalja a Volánbusz a különbözetet

Ha a buszsofőr nem tud aprót visszaadni, akkor postán, vagy átutalással kaphatja vissza az utas a Volántól a visszajáró pénzt.

Kemma.hu

Nem mindig könnyű a jegyváltás

Forrás: Volánbusz Zrt.

Az elmúlt hónapokban több olvasónk is jelezte, hogy kellemetlen helyzetbe került a Volán busz járatain, amikor jegyet akart váltani. Nem volt nála a pontosan kiszámolt összeg apróban, a sofőr pedig nem akart, vagy nem tudott váltani. Legutóbb egy hét hónapos kismama írta le a Kemma.hu-nak a történetét. 

Marietta Esztergomból Tatabányára akart utazni, amikor az 1120 forintos jegyért egy kétezres címlettel szeretett volna fizetni. A sofőr azt mondta, hogy ő nem tud visszaadni, végül az utasok váltották fel neki a pénzét. Marietta elmondta, hogy ritkán utazik busszal, csak az autója pont szervizben volt. Nem tudta, hogy mennyibe kerül a buszjegy, így nem tudta pontosan előre kiszámolni. De nem is gondolta, hogy a kétezres címlettel gond lenne. Mint mondta, a buszon ráadásul volt bankkártya terminál is, azonban azzal sem tudta kiegyenlíteni az árát, ugyanis a sofőr elmondása szerint nincs bekötve. A megállóban pedig se elővételi pénztár, se jegyautomata nem volt.

A Kemma.hu megkereste a Volán Zrt.-t, hogy megtudja ilyen helyzetben mi a teendő. A válasz minket is megdöbbentett. Mint írták: a Volánbusz utazási feltételekkel kapcsolatos üzletszabályzatának IV. fejezete szól erről.

- Készpénzfizetés esetén az utasnak a fizetendő összeget megfelelő címletű pénzeszközzel kell megfizetni. Az autóbusz-vezető és a pénztáros pénzváltásra nem köteles. A visszajáró összeget – ha azt a jegykiadó visszaadni nem tudja – a szolgáltató az utas részére postai úton vagy bankszámlára történő készpénz-átutalással, – posta-, illetve utalásköltség levonása nélkül – visszatéríti.

Természetesen törekszünk arra, hogy a fedélzeten jegyet vásárló valamennyi utasunknak vissza tudjanak adni az autóbusz-vezetők, ha viszont több utas egymás után nagyobb címlettel érkezik, akkor érthető módon előfordulhat, hogy már nem tudnak visszaadni - írta válaszában a busztársaság. 

Módszert még elképzelni sem tudjuk. Sőt, még csak nem is hallottunk olyan esetről, hogy valakihez ilyen módon juttatták volna el a visszajárót. Felmerül a kérdés, hogy a buszsofőr amennyiben nem tud visszaadni ad-e az utasnak valamilyen bizonylatot a tartozásról? Illetve hol és hogyan kell megadnia az utasnak a címét, esetleg a bankszámlaszámát? Kerestük az üzletszabályzatban az erről szóló részt, de nem találtuk.

A bankkártya terminálról is kérdeztük a Volánbusz Zrt.-t. Elmondták, hogy a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., mint a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) projekt megrendelője a helyközi közszolgáltatást ellátó Volán autóbuszokat 2021-ben OBU (on-board unit) jegykiadó- és ellenőrzési funkcióval rendelkező fedélzeti számítógéppel és úgynevezett validátorokkal, magyarul érvényesítő készülékekkel látta el. A járműfedélzeti OBU eszközök mellé azonban egyelőre nem került sor bankkártyás fizetést lehetővé tevő eszközök telepítésére. 

- A bankkártyás fizetési lehetőség bevezetését társaságunk 2023. január 30-tól február 26-ig 10 autóbusz fedélzetén tesztelte a Budapest–Baja autóbuszvonalon. A kísérleti jellegű projekt eredményeinek kiértékelése és a szükséges koncepciók kidolgozása alapján a fedélzeti bankkártyás fizetés bevezetése a helyközi és a helyi közszolgáltatást megrendelő minisztérium, illetve önkormányzatok döntésének függvényében valósulhat meg. Társaságunk bízik benne, hogy a közeljövőben országos szinten is bevezethetjük a bankkártyás fizetést, hiszen az tovább növeli a szolgáltatás színvonalát, és hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre többen vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket - kaptuk válaszként a szolgáltatótól, majd hozzátették: 

az ehhez hasonló kellemetlenséget a Közlekedési Mobiljegy applikáció használatával könnyedén elkerülhetik az utasok. A mobiltelefonos applikációban, illetve társalkalmazásaiban is megvásárolhatják az utasok a szükséges menetjegyeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában