Hiedelmek

2023.05.27. 19:35

Fotók: borral locsolták le Orbán szobrát a tatai Újhegyen

A legutolsó fagyosszenthez, Orbán napjához számtalan hiedelem és népi jövendölés kapcsolódik. Az Orbán napi hideg a szőlőnek árt leginkább, ezért a szőlősgazdák, kádárok, kocsmárosok választották védőszentjüknek. Úgy tartották, hogy ha Orbán nevet, a szőlő sír, és savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.

G. D. V.

Adtak a népszokásoknak a gazdák

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A magyarországi szőlőhegyeken számos helyen találkozhatunk Szent Orbán szobrával, sok templomot, kápolnát is szenteltek tiszteletére. Ezen a napon hozzá fohászkodtak a jó termésért, jó idő esetén virággal és koszorúkkal kedveskedtek neki, egész nap borozgattak a szőlősgazdák. Rossz időben viszont kővel dobálták, pálcával ütötték, akár meg is köpködték a szobrot.

Tatán az Újhegyen gyűltek össze a gazdák május 17-én, szombat délelőtt az Orbán szobornál. Varga András, a terület képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, és megköszönte mindenkinek a szervezést és az ünnepséghez való hozzájárulását.

Ezután Frankó Mátyás evangélikus lelkész beszélt többek között arról, hogy a legfontosabb dolgok a szívünkben vannak. Ha oda bezártuk, még Isten sem veheti ki azt. A problémákra a megoldást se a fejünkben, hanem a szívünkben keressük.

Frankó Mátyás ezután közös imát mondott az ünneplőkkel és megáldotta őket. A megemlékezést a helyi nyugdíjas dalkör versekkel és dalokkal tették színesebbé. Természetesen az Orbán szobor lelocsolása sem maradhatott el idén sem. Két helyi gazda az idei jó borral öntötte meg bőségesen a szobrot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában