Hit

2023.05.03. 06:02

Erdő Péter: az egész magyarság számára nagy élmény volt a pápa látogatása

A bíboros a Szentatya háromnapos magyarországi látogatásán szerzett tapasztalatairól és legkedvesebb élményéről is beszélt Erdő Péter esztergom-budapesti érsek,

Kemma.hu

Ferenc pápa és mögötte Erdő Péter a Kossuth téri mise előtt

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa háromnapos magyarországi apostoli útja és repülőtéri búcsúztatása után Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros a pápa látogatásán szerzett tapasztalatairól vallott, amelyről a Magyar Kurír számolt be

– Az egész magyarság számára nagy élmény volt, és a Szentatyának is. Ferenc pápa és kísérete megtapasztalta azt a szeretetet, ami a látogatás egész idején körbevette őket. Az utazás jelmondatának megfelelően, „Krisztus a jövőnk”, a Szentatya mindvégig az optimizmust, az élet értékébe vetett hitét, bizalmát sugározta felénk.

Megyénkből is ott voltak fiatalok a Ferenc pápával szervezett fővárosi találkozón. Szantner Áron és Ákos olyan szerencsés volt, hogy karnyújtásnyira volt a Szentatyától.
Ferenc pápát igazi sztárként fogadták a fiatalok Budapesten
Forrás: Beküldött

A bíboros az egyházi delegáció tagjaként egészen közelről volt részese a háromnapos látogatásnak. Mint mondta, Ferenc pápa 87. életévében van, de korát meghazudtolva, fáradhatatlanul vitte végig az apostoli utat. A hitet is megerősítő három napból Ferenc pápa különleges gesztusai érintették meg leginkább a bíboros atyát.

– Amikor a pápamobilon elkísérhettem a Szentatyát a Kossuth téren, sokan nyújtották oda neki a kisgyermeküket, ő pedig megállítva a menetet fáradhatatlanul megáldotta, megcsókolta a hozzá emelt kicsinyeket. Azt gondolom, ez egy életre szóló öröm a szülőknek, és később visszatekintve a gyermekeknek is egy ajándék ez a találkozás − részletezte, hozzátéve, hogy Ferenc pápa abbéli örömét is kifejezte, hogy jó megtapasztalni: itt élnek az európai, keresztény értékek. Ő, ahogy a bíboros fogalmazott, egész pápasága alatt sokat foglalkozott Európával, annak lelkével.

Mint azt korábban megírtuk, megyénkből is érkeztek fiatalok a Ferenc pápával szervezett fővárosi találkozón. Szantner Áron és Kristóf olyan szerencsés volt, hogy karnyújtásnyira lehettek a Szentatyától. A fiatalok szerint Ferenc pápa kedves, közvetlen, jószándékú, szerethető vezető, aki mosolyogva osztotta az áldást az elektromos pápamobilból. De nagyszerű élmény volt az is, ahogy a templomszerű monstre térben mobiltelefonokkal világítottak kortársaik. Mintha ezernyi gyertya mutatta volna a fényt és annak erejét. Az pedig egyenesen csodálatos, hátborzongató érzés volt, amikor együtt mondták el a Miatyánkot, és imádkoztak a békéért.  

Megyénkből a magánszervezésű utak mellett iskolás csoportok is részt vettek a háromnapos rendezvénysorozat valamelyikén. A pápa Kossuth téri szentmiséjén példul az Árpád Gimnázium tanulói is részt vehettek a Rákóczi Szövetséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában