Elismerések

2023.05.05. 14:13

A vármegye hivatásos és önkéntes lánglovagjait köszöntötték Szent Flórián napján

A hivatásos katasztrófavédelem minden évben ünnepélyes állománygyűlésen emlékezik meg Szent Flórián, a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. Az ünnepségen többen elismeréseket és előléptetéseket vehettek át.

Szalai Nikolett

A katasztrófavédelem minden évben ünnepélyes állománygyűlésen emlékezik meg Szent Flórián napjáról

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az idén is többen vehettek át elismerést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi tűzoltónapi ünnepségén. A rendezvényen megjelentek a főigazgatóság és a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságok vezető.

Az ünnepségen többen elismeréseket és előléptetéseket vehettek át, a belügyminiszter mások mellett Szent Flórián Érdemjelet adományozott Kelkó Balázs tűzoltó ezredesnek, az Igazgató-helyettesi Szervezet katasztrófavédelmiigazgató-helyettesének. A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismerésül a Tűzoltóság Napja alkalmából Bátorságért Érdemjelben és jutalomban részesítette Molnár Gábor tűzoltó főtörzsőrmestert, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetőjét, Zengl Norbert tűzoltó őrmestert, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, Nyergesújfalui Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját, valamint Venczel Tóbiás Tamás tűzoltó törzsőrmestert, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltóját. Ők az elismerést az országos, közös Rendőr- és Tűzoltónap alkalmából rendezett ünnepségen vehették át.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Sári Ákos tűzoltó ezredes május 1. hatállyal magasabb beosztásba helyezte Vági Gábor tűzoltó századost, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, Bajnai Katasztrófavédelmi Őrs őrsparancsnokát, az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományába tűzoltósági felügyelő beosztásba és egyben rendfokozatában előléptette tűzoltó alezredessé.

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az “Isten tűzoltójának“ alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését. A császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns fo1yóba vetették.
Flórián napját, május 4-ét a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tartják nyilván, hiszen az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás. A hagyományoknak megfelelően 1991 óta minden évben május 4-én tartják “A magyar tűzoltók napját“. A tűzoltó hivatás társadalmi elismertsége megkérdőjelezhetetlen. 

Dr. Kancz Csaba főispán, a Területi Védelmi Bizottság elnöke elismerést adott át a védelmi igazgatás terén figyelemre méltó szakmai tevékenysége elismeréséül Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagynak, a Hivatal szóvivőjének, akit Szent Flórián napja alkalmából emlékérem és emléktárgy elismerésében részesítette.

A Tűzoltónap alkalmából vármegyénk településeinek polgármesterei is elismeréseket adtak át. A rendezvényen  a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Sári Ákos tűzoltó ezredes köszöntötte a vendégeket. Rámutatott a hagyományok őrzésének és életben tartásának fontosságára. Az az önzetlenség, elkötelezettség és szakmai alázat, amely végigkísér a tűzoltó szakma fejlődését, mindig elengedhetetlen lesz annak, aki ezt a hivatást választja. A Szeimann Zsuzsanna vezette Árpád Gimnázium vegyeskara kiváló dalokkal készült a jelenlévőknek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában