Feltételek

2023.04.28. 11:25

Vita a tatai kosárlabdacsarnok miatt: a város visszakéri a 85 milliós támogatást

Visszakérné a város a Tatai Sportegyesülettől a kosárlabdacsarnok építésére nyújtott 85 millió forintos támogatást. Az önkormányzat szerint nem teljesültek a támogatói szerződés feltételei. Az egyesület nem ért egyet velük.

G.D.V.

A csarnok elkészült, de hiányoznak a kiszolgáló létesítmények

Forrás: 24 Óra

Fotó: N.Á.

Michl József, Tata polgármestere a szerdai testületi ülésen elmondta, hogy az egyesülettel többször is egyeztettek és próbáltak minél lojálisabbak lenni, hiszen a városnak az a célja, hogy a kosárlabdacsarnok megnyithasson. A városvezető úgy gondolja, hogy sikerülhet megegyezni az egyesülettel és reméli, hogy a következő időszakban meg fogják oldani a használatbavétel feltételeit. A szerdai testületi ülésen a képviselők arról döntöttek, hogy továbbra is kérik az egyesülettől a támogatás visszafizetését, ha szükséges, akkor jogi úton érvényesítik a követelésüket.

A Jávorka iskola mögötti területen, a TAC-focipálya mellett áll egy hatalmas sátorépület, amit egyelőre senki sem használ. Ez a városi kosárlabdacsarnok, ami miatt most az egyesület és a város vitázik. Bár 2019-ben elkészült a feszített sátorszerkezetű épület, annak nincsenek kiszolgáló helységei, öltözői, mosdói, így az egyesület nem kapott rá használatbavételi engedélyt sem, csupán fennmaradásit. Ezért Tata önkormányzata vissza kérné az egyesülettől a megépítésre adott 85 millió forintos támogatást. 

Indoklásuk szerint a fennmaradási engedély is rögzíti, hogy az épület használatához elengedhetetlen a kiszolgáló létesítmények megépítése és csak ennek megépítését követően vehető használatba a teljes épület. Ezek az épületrészek az elmúlt 3 évben nem épültek meg. Így jelenleg egy nem üzemeltethető, használatba nem vehető épületrész található az ingatlanon. 

Az önkormányzat által biztosított támogatási szerződés pedig rögzíti, hogy ha a meghatározott cél részben vagy egészben nem valósul meg, az egyesület köteles a támogatás teljes összegét visszautalni. Ennek biztosítására, az önkormányzat által kifizetett támogatás erejéig jelzálogjogot tart fenn. 

A Tatai Sportegyesület azonban nem ért egyet a döntéssel. Jogi képviselőjük tájékoztatása szerint 2015 elején az önkormányzat a csarnok kialakítását határozta meg, a szerződésben sem használatbavételi engedély, sem kiszolgálóhelységek építése nem szerepelt feltételként. Az egyesület 2017-ben a támogatás összegével elszámolt. Véleményük szerint az egyesület számára a csarnok építésére értékesített telek mocsaras, építésre alkalmatlan, így a költségek is magasak lettek. A területstabilizáció, cölöpalapozás miatt 120 millió forint volt a feszített sátorszerkezetű csarnok megépítése, ezért az a támogatást teljes egészében felemésztették.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában