Macskaleukózis

2023.04.13. 18:56

Vérét adta a cica egy macskatársáért - a tatai állatvédők közvetítettek

Vért adott Bandi cica, hogy egy másik beteg cirmos életét megmentse. Borisznak több, súlyos macskabetegsége is van. A kapott vér segíthet, hogy megerősödjön.

Goletz-Deák Viktória

Bandi cica vére segíthet a beteg Boriszon

Forrás: beküldött

Izgalmas beavatkozáson esett át a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány egyik önkéntesének, Bélik Bélának a cicája, Bandi. A gyönyörű kandúr a saját vérével mentheti meg egy cicatársa életét.

A tatai alapítványnál eddig még nem volt olyan eset, hogy egy macskának kellett volna vért adnia. Ezért mindenki nagyon izgult a beavatkozás előtt. A cicákat ugyanis mindenképpen muszáj egy picit bódítani vérvételkor.

Korábban a beteg cica gazdája azért fordult az állatvédőkhöz, hogy segítsenek neki donort találni. Az alapítványnál végiggondolták, hogy melyik cica lehet alkalmas a beavatkozásra, majd egyeztettek az állat gazdájával. 

– Borisznak macskaleukózisa, vagyis macska leukémiája van, és laphámrákos. Utóbbi tünetei a cicák fülén jelennek meg először, ami a betegség miatt sebes lesz. Ha ezt a részt lemetszik, az állatnak még jó esélye van arra, hogy nem terjed tovább nála a betegség. Boriszkának is ilyen műtéte volt pár napja. Azonban nem lett jobban, a leukózisa miatt a vörösvérsejtszáma eléggé alacsony volt, ezért Czékus Tibor doktor úr véradást javasolt – magyarázta Zádoriné Csordás Valéria, a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány kurátora, hozzátéve, vért csak tesztelt, egészséges, 5 kilogram feletti cica adhat.

Vért adott Bandi cica, hogy egy másik beteg cirmos életét megmentse. Borisznak több, súlyos macskabetegsége is van. A kapott vér segíthet, hogy megerősödjön.
Borisznak több, súlyos betegsége is van, ám a kapott vér segíthet, hogy megerősödjön
Forrás: beküldött

Bandi minden kritériumnak megfelelt. És igazi hősként viselte a megpróbáltatást.

– Először néhány csepp vért vettek, és megnézték, hogy a két cica vére összeférhető-e. Majd mindkét cica infúziót kapott. Ezután levették a körülbelül egy deciliter vért Bandikától, ami nem volt több, mint 5-6 perc. Ezt Borisz már a műtőben várta, hogy azonnal meg is kaphassa azt – mesélte az állatvédő.

Zádoriné Csordás Valéria megnyugtatólag azt is elárulta, hogy a levett vérmennyiség nem megterhelő Bandi számára, a szervezete hamar újratermeli a számára ideális mennyiséget. Ha sikerül megerősíteni a szervezetét és az immunrendszerét, Borisz előtt még sok szép cicaév lesz. Még akkor is, ha a macskaleukózis egyébként nem gyógyítható, így a teljes gyógyulás nem, legfeljebb tünetmentesség érhető el nála.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában