Kiállítás

2023.04.19. 08:11

Újra Esztergomban a Szent Korona másolata

Visszakerült a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumába a Szent Korona egyik legszebb hiteles másolata.

Kemma.hu

A hiteles másolat korábban is Esztergomban, a Vármúzeumban volt kiállítva, azonban a milleniumi ünnepségek óta többször is hosszabb időre külföldön és számos belföldi múzeumban volt kiállítva. Legutóbbi hazatérése után egy hozzá méltó, új vitrinben helyezték el, írta a visitesztergom.hu.

A korona alapját finom ezüst adja, a bevonathoz pedig aranyat használtak. A másfél kilogramm súlyú alkotáson 19 zománckép és nyolc ablakos zománckép látható jelenleg. Összességében 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt és 1 türkizkő díszíti. A Szent Korona másolatát a Pénzverde készítette 2000-ben, a millennium alkalmából.

Jelenleg ez az egyik legszebb és legértékesebb másolat, amit eddig a Szent Koronáról készítettek.

Az eredeti Szent Korona a magyar történelem egyik legbecsesebb emléktárgya, a legrégebben használt, mind a mai napig többé-kevésbé épségben megmaradt királyi fejék Európában. A Magyar Szent Korona csaknem ezer esztendeje hozzá tartozik történelmünkhöz, amellyel a legendák szerint 55 magyar királyt koronáztak meg. A 12. század végén kialakult hagyomány és jog szerint a magyar királyok törvényesen csak akkor uralkodhattak, ha a legitimációs jelképnek tekintett Szent Koronával koronázták meg őket, a fejükre pedig az esztergomi érsek helyezte azt a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában.

A korona keresztje eredetileg egyenes volt, azonban valószínűleg Habsburg Mária Anna királyné 1638-as koronázása során történhetett a „baleset”, aminek következtében elferdült. A Szent Koronát a történelem során többször elrabolták. 

A Szent Korona utolsó koronázási ceremóniája 1916. december 30-án volt, amikor IV. Károlyt magyar királlyá koronázták. A második világháborút követően a Szent Koronát kalandos körülmények között elvitték az országból így hadizsákmányként végül az Egyesült Államokba került. Jimmy Carter elnök 1978-ban juttatta vissza Magyarországra. Ezután a Magyar Nemzeti Múzeumban állították ki a koronázási ékszerekkel együtt, 2000-től pedig az Országház kupolacsarnokában tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában