Áramütés után

2023.04.11. 17:30

Új esélyt adhatnak a szerelmes gólyák Sárisápnak

Mindig jár egy második esély, még akkor is, ha egy gondosan elkészített fészek először nem nyerte el a gólyák tetszését. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp (ÖTES) tagjai most áthelyezték, kibővítették és megerősítették a faágakkal teletűzdelt szerkezetet, bízva abban, hogy a madarak otthonra lelhetnek benne.

Walczer Patrik

Gólya

Forrás: MME

Mint arról korábban beszámoltunk, 2020-ban megjelent a faluban egy gólyapár. A helyi tűzoltók akkor szerették volna, ha a madarak tartósan a községben maradnának, ezért gondoltak egyet és lakatosokkal legyártatták a fészek fém vázát. Egy gazda felajánlott számukra szőlővesszőket, melyekhez szalmát és némi gipszes homokot keverve elkészítették a madárotthont.

Akkor egy helyi vállalkozó segítségével helyezték el a tűzoltószertár közvetlen közelében egy oszlopon a fészket. Bár a rögzítést követő napokban többször megjelent a gólya, sőt, olykor rá is szálltak, végül mégsem vette birtokba. Az említett példány aztán tovább állt és tavaly is sokat időzött egy másik utcában, ahol az egyik betonoszlopon az áramszolgáltató szakemberei gólyafészek-magasító állványt helyeztek el számára.

A madár aztán párra lelt, mely néhány napon át ott fészkelt a tűzoltószertárnál az Únyi-patak mellett, de nem maradt ott tartósan. Aztán a történet szomorú véget ért, hiszen a páros egyik tagja az egyik közeli utcában belegabalyodott a villanypóznába, áramütést szenvedett és elpusztult.

Szabó Imre parancsnok elmondta, hogy bár eddig nem vált a fészek a madarak állandó otthonává, de úgy gondolták, hogy adnak neki még egy esélyt. A szerkezetet a közelmúltban leszedték, megszélesítették és átrakták egy másik, stabilabb oszlopra és fűztek bele némi fűzfaágat is.

– A napokban a réteken kettő gólya bukkant fel, és láttunk az interneten környező földekről készült felvételeket, amelyek szintén azt bizonyították, hogy visszatértek a madarak. Bízunk benne, hogy látnak benne fantáziát, megtetszik nekik és nemcsak otthonuk lesz, hanem tovább is fogják építeni a fészket – tette hozzá.

Kamerát szerelnének fel

Az országban többfelé működnek gólyafigyelő webkamerák. A készülékek népszerűsége annak köszönhető, hogy a felvételek révén gyakorlatilag éjjel-nappal követni lehet, mi történik a fészekben. Láthatjuk, hogy a fiókák napról napra növekednek és fejlődnek, de akár a családalapításra készülő gólyákat is meg lehet figyelni. Szabó Imre elmondta, hogy régi tervüknek megfelelően a korábbi oszlopra fel szeretnének szerelni egy eszközt. Ki fognak építeni kábelezést, majd azután felhelyeznek egy kamerát. Úgy tervezik, hogy élőben, egy linken lehessen majd követni a kameraképet, ezért már tesztelik, hogy milyen rendszerrel keresztül működtethetik az eszközt.

 

 

Címkék#gólya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában