Medvehagyma

2023.04.15. 10:08

Tatabánya északi részére csábít társaival a fehér mágiához is használt szupernövény

Sokan nem tudják, de Tatabányán található egy medvehagyma tanösvény, amely lehetőséget ad a szedésre is. Ez az egyik olyan tavaszi növény, ami szép zöld szőnyeget alkotva várja az oda látogatókat, így nagyon festői látványt is nyújt. Ráadásul finom is.

Kemma.hu

Még most érdemes nekivágni és medvehagymát szedni, hiszen hamarosan végetér a szezonja

Forrás: Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

Limp Tibor, a Vértes­erdő Zrt. erdészeti igazgatója a Kemma egyik podcast-­adásában mesélt a medvehagymáról. Megtudtuk tőle: egy olyan növényről van szó, ami a középkorban is ismert gyógynövény volt Európában, így Magyarországon is. Számos pozitív egészségügyi hatása van, például a vérnyomást és a koleszterinszintet beállítja, és az emésztést is jó irányba tereli. Igaz, véralvadásgátló hatású, így nagy mennyiségben fogyasztva ezt jó szem előtt tartani.

Limp Tibortól azt is megtudtuk, hogy régen előszeretettel használták a fehér mágiában is. Azok az idők már elmúltak, viszont a gasztronómiában hatalmas karriert futott be a növény. Ki ne evett volna már egy remek medvehagymalevest, vagy ne kóstolta volna meg galuskában a fokhagymára emlékeztető növényt. A medvehagymás pogácsáról nem is beszélve. 

A medvehagyma szabadon gyűjthető, korlátozásokkal. Ez azt jelenti, hogy személyenként két kiló szedhető. A levelét gyűjtjük, a hagymákat nem. Sőt, arra biztatunk minden erdőlátogatót, hogy ne tapossuk le a növényt és a hagymáját hagyjuk a földben, hogy jövőre is legyen mit leszüretelni. 

Amire nagyon oda kell figyelni, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirággal. Könnyű őket megkülönböztetni, a medvehagymának ugyanis erős fokhagymaillata van, a levele pedig selymesebb, lágyabb. Ráadásul, amikor a medvehagymaszezon a végéhez közeledik, akkor kezdődik igazán csak a gyöngyvirág virágba borulása. 
Limp Tibor arról is mesélt, miért hívják a növényt medvehagymának. 

– Több történetet is hallani. Talán a legvalószínűbb az, hogy amikor a Kárpátokban megébred téli álmából a medve, éppen akkor nyílik ez a növény, amelyet a medve is lelkesen fogyaszt egészséges mivolta miatt – részletezte. 

Az erdészeti igazgató azt is elmondta, hogy számos más növény miatt is megéri ezekben a hetekben erdei sétát tenni. Csodás látványt nyújt például főként Tatabánya északi felén a kilátó környékén az ujjas és az odvas keltike. Ezeken kívül a hagymás fogasír, a különböző szélfüvek vagy a szellőrózsák is igéző látványt nyújtanak. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

A legjobb medvehagymás pogácsa
A Mindmegette szerint az egyik legfinomabb medvehagymás pogácsa úgy készül, hogy az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a tojássárgákat, a tejfölt és a sót. Félkemény tésztává dolgozzuk ki. A medvehagymát vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk. Nyújtófával kissé ellapítjuk, 20 percig langyos helyen pihentetjük, kelesztjük. Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat megkenjük felvert tojással, majd 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 


 

Címkék#medvehagyma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában