Egyeztetés

2023.04.30. 10:27

Tájidegen pincékről is szó volt a tokodi fórumon

A tokodi pincék jövőjéről tartott lakossági fórumot a település vezetése.

W. P.

A vártnál jóval nagyobb érdeklődés mutatkozott a napokban artott csütörtöki lakossági fórum iránt, amelyen a pincevölgyi ingatlanok átalakításával, bővítésével kapcsolatban tartottak tájékoztatót. Bánhidi László polgármester köszöntötte a községháza épületében megjelenteket, majd Dankó Kristóf okleveles építészmérnök, a település főépítésze jó és rossz példákat is tartalmazó prezentációját tekinthették meg az érdeklődők.

Az elmúlt időszakban nőtt azoknak a pincevölgyi ingatlanoknak a száma, amelyeket bővítettek vagy tájidegen stílusban alakítottak át. A közelmúltban több megkeresést kapott az önkormányzat, a bejelentőknek ugyanis nem tetszik, hogy a véleményezhető kivitelezések miatt a hely szépen lassan elveszti a valódi szerepét.

Bánhidi László leszögezte: elkötelezett a pincevölgy tradicionális jellegének megtartásában, ezért hívták életre a fórumot, hogy minél többen megismerjék, milyen szempontok figyelembevételével lehet átalakításokat végezni. Dankó Kristóf ismertette: a településképi rendelet és a helyi építési szabályzat tartalmazza, hogy például milyen színűre lehet lefesteni az épületeket, milyen ablakokat lehet beszerelni, vagy hogy milyen anyagokat lehet használni a kivitelezési munkálatokkor.

Ha például a pincevölgyben valaki növelni szeretné a présház méretét, változtatná a tető hajlásszögét vagy előtetőt építene, akkor ezek építészeti szempontból engedélyköteles tevékenységnek minősülnek. Dankó Kristóf szerint a településkép rendezettsége érdekében előremutatóbb lenne, ha a felújítások előtt a tulajdonosok az elképzeléseikről vele és az önkormányzattal is egyeztetnének.

A fórumon szóba került továbbá az is, hogy egyesek – vélhetően az anyagi lehetőségeik miatt – életvitelszerűen élnek a pincevölgyben, mire válaszul elhangzott, hogy a terület nem lakóövezetnek, hanem hétvégi házas területnek számít. Ebből a szempontból az ingatlanközvetítők szerepe is vitatható lenne, akik lakóházként hirdetik meg a pincéket. Bánhidi László megjegyezte: folyamatban van egy rendelettervezet elkészítése, melyben pontosítanák a területre vonatkozó településképi szabályokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában