Megáldották Isten házát

2023.04.02. 14:36

Szentelési ünnepséget tartott az esztergomi evangélikus gyülekezet

A Simor János utca építmény rekonstrukciója az országos egyház, magánszemélyek és az esztergomi önkormányzat közös támogatásával valósult meg.

P.Z.

Szarka István esperes prédikált az ünnepi alkalmon

Fotó: P.Z.

Április 2-án a templom belső korszerűsítésének és megújításának ünnepe kapcsán tartott szentelési ünnepséget az esztergomi evangélikus gyülekezet.

Erős Gábor országgyűlési képviselő és Hernádi Ádám polgármester részvételével ünnepelték meg a királyváros lutheránusai, hogy templomuk teteje beltéri része lett korszerű. A beruházás során – melynek részleteit Csipke György gyülekezeti felügyelő ismertette – szigetelést kapott a tető, a dongaboltozatot sík mennyezet váltotta fel, Nagy Henriette esztergomi építész tervei alapján fa-lamellás díszítéssel. A megjelenésében korszerű, letisztult templombelsőt új arculatához a megújult világítási rendszer is hozzájárult. 

Prédikáció 
 „Hozsánna a Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban!” – alapján hangzott el, melyben többek között az esperes kiemelte: „Nem baj, hogy nem a legnagyobb közösség a tiétek, esztergomi evangélikusok, hiszen mindenetek megvan ahhoz, hogy Jézus Krisztus szállást vegyen a szívetekben. Akik itt vannak, szolgálnak igefelolvasással, zenével, igehirdetéssel, de nem ettől különleges ez a gyülekezet. Attól az élő kapcsolattól, amely a ti szívetekben is megvan, a bennün munkálkodó Krisztustól.”

A templom régi közösségi épületrészéből a gyülekezet gondnokának köszönhetően megmaradt falidíszeket is beépítették. A 2022 szeptemberében indult beruházás 21,4 millió forintba került, melyből az országos egyház 14,2 milliót, a gyülekezet 3,3 milliót (ebből 2 milliót az egyik hittestvér) adományozott. Ugyancsak támogatta az építkezést a Johannita Lovagrend és az esztergomi önkormányzat. A kivitelezés befejezése utáni április 2-ai templomszentelő ünnepen az homlokzaton lévő Molnár Gyula lelkészre emlékező tábla megkoszorúzása után Szarka István, a Fejér-Komáromi Egyházmegye esperese mondott prédikációt és áldotta meg Klimentné Ferenczy Andrea lelkésszel együtt Isten házát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában