Megmérettetés, megismerés

2023.04.13. 17:11

Robotikában remekeltek, a svábok múltjával ismerkedtek a bakonysárkányi diákok

Robotika versenyen brillíroztak nemrégiben Bakonysárkány büszkeségei. A helyi iskola 7. és 8. osztályos tanulói pedig egy nemzetiségi projekttel látogattak Mórra.

Sz. N.

A diákok a környékbeli svábok történetével, kultúrájával ismerkedtek meg

Forrás: Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola/Facebook

Március 24-én tartották a tizennegyedik Robotprogramozó Országos Csapatverseny regionális döntőjét, amelyen a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola három háromfős csapata vett részt. A verseny célja, hogy a tehetséges informatika, programozás, reáltudományok iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítsanak kreativitásuk összemérésére.

A robotikaversenyen MINDSTORMS robotokat kell a csapatoknak programozni. Egy nagy méretű tesztpályán különböző akadályok és vonalhálózat között kell a konstrukcióknak manőverezni úgy, hogy megoldják a néha mérnöki és informatikai szempontból sem egyszerű feladatokat.

A korábbi évek megmérettetéseihez képest a versenyen történő részvételhez bővítették a használható programnyelveket. A verseny egyre népszerűbb, egyre több csapattal kell megmérkőzni, amelyek többnyire nagyvárosi iskolák tanulóiból kerülnek ki. A tanulók alaposan felkészültek a versenyre, ennek eredményeként két csapat is továbbjutott az országos döntőbe. 

Bakonysárkány büszkeségei lettek

Az ötödik osztályosokat Hadas Vilmos, Molnár Gábor, Tárkányi Viktória képviselték. A hatodikosok közül Hadas Zsigmond, Láng Máté és Kovács Krisztofer alkották a csapatot. Míg a hetedikesek a Buda Bálint, Egri Noel, Horváth Norbert összeállításban vágtak neki a versenynek. A tanulók felkészítő tanára Székely Márton volt.

A regionális döntőt egész éven át tartó szorgalmas munka előzte meg. A feladatok megoldását szakmai zsűri értékelte. Kategóriánként a legjobb eredményt elért kilenc-tizenegy csapat jutott a végső megmérettetésre. Az országos döntőben a bakonysárkányi iskola ötödikes, valamint hetedikes csapata vehet részt és gyűjthet majd élményeket április 22-én Kecskeméten.

Élményeket gyűjtöttek április elején az iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói is, amikor Mórra utaztak, hogy a környékbeli svábok történetével, kultúrájával ismerkedjenek. A tavaly átadott tanösvényt és az épített örökség ma is fellelhető nyomait ismerhették meg testközelből.

A diákok között voltak olyanok, akiknek a családja érintett volt a kitelepítésben, így még érzékenyebben érintette őket a téma. Előadás, rajz, szógyűjtés, csoportos vetélkedő, és interaktív tevékenység várta a tanulókat az egyes állomásokon, akik sok új ismerettel, élménnyel tértek vissza Bakonysárkányra. Mindenki élvezettel mesélt a Szabó Magdolna és Vecseiné Trosztmér Tímea szervezte tanulmányi kirándulás rendhagyó foglalkozásáról. Benis István és Mór Mária pedig kísérőként vettek részt a programon.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában