Kandúr

2023.04.19. 17:28

Otthona után úszott a hajóskapitány cica, Pityu - ez a macska tényleg vízre termett

G. D. V.

Pityu, a neszmélyi hajóskapitány cica mindenhol is képes jól érezni magát. A vízben is

Forrás: Beküldött

Fotó: Erdős S.

Napok óta nyomon követjük a neszmélyi Jack Sparrow, vagyis hajóskapitány Pityu cica életét. Ahogy arról beszámoltunk, a kandúr öt éve el a hajóskanzen Neszmély nevű gőzösén, de az a napokban elhagyta a partot, hogy az észak-komáromi hajógyárban átvizsgálják.

Mint megtudtuk, Pityu azóta is éli világát, segít például gazolni, térfigyelő biorendszerként is megállja a helyét. Szaniszló Tibor, a Neszmély kapitánya pedig olyan tehetségéről is mesélt most nekünk, amivel minden macskaságára rácáfol a cica. Mondjuk, amennyire ragaszkodik úszó otthonához, nem csoda, hogy erre is képes volt.

− Pár évvel ezelőtt volt egy nagyobb árvíz, amikor a Duna kiömlött a partra és a hajóhoz csak úgy lehetett bemenni, hogy egy darabig térdig gázoltunk a vízben. Pityu pont a parton volt, amikor jött az ár, és mire vissza akart térni már jó pár méter széles víz választotta el a hajótól. Kíváncsian figyeltük a hajóról, hogy mit fog tenni. Ki kell mennünk érte, vagy megoldja egyedül, hiszen köztudott, hogy a macskák nincsenek nagyon jó viszonyban a vízzel − kezdte a történetet Tibor, akit meglepett a kandúr reakciója.

Pityu ugyanis elkezdett besétálni a vízbe. Már a lába közepéig érhetett a víz, amikor felugrott a járó korlátra, hogy azon folytassa útját. Azonban a járó lejtett, így pár méter után a korlát is eltűnt a víz alatt. A kandúr azonban nem rettent meg:

Amikor Pityu látta, hogy innen nincs tovább, egy gyönyörűen kivitelezett fejessel beugrott a vízbe és az utolsó métereket úszva tette meg a hajóig, idézte fel mosolyogva a cica gazdája, aki szerint Pityu nemcsak nagyon cuki és szép, de nagyon jó vadász is.

− Részben azért is tartottuk meg, hogy megfogja a hajóra beköltöző egereket és patkányokat. Ennek Pityu maximálisan eleget is tesz. A zsákmányát nem eszik meg, de büszkén leteszi a kabinunk elé a földre, úgyhogy mindig jól meg kell néznünk a küszöböt, mielőtt kilépünk az ajtón − nevetett a kapitány, aki azt is elárulta, hogy igencsak érdekes ízlése van a kandúrnak. 

Próbáltak neki házikosztot adni, de nem kellett neki. Így most száraz és aszpikos macskatápot eszik. A halat azonban imádja. Rendszeresen kilátogat a büféhez, ahol a vendégek sokszor megkínálják egy-egy finom falattal. Sőt, van akit annyira elvarázsol, hogy külön vásárol neki egy halat, amit boldogan és elégedetten tüntet el. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában