Cicabajok

2023.04.16. 07:00

Elúszott Pityu, a neszmélyi hajóskapitány cica otthona a Dunán +fotókon a búcsú

A Neszmélyi gőzhajón élő cica hajléktalanná ált, amikor elvitték a gőzöst az éves felülvizsgálatra. A kandúrt most a hajóskapitány családja gondozza.

G. D. V.

Pityu igazi kiskirály a Neszmély hajón

Forrás: Beküldött

Kikerekedett szemekkel figyelte Pityu, ahogyan lába kél az otthonának. Pontosabban elhajózik. Az 5 éves cirmos ugyanis a a neszmélyi Hajóskanzenben, a Neszmély nevű gőzősön lakik, vagyis lakott, azonban a hajó nemrég elhagyta a kikötőt.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a méretes hajó parti szemlére ment az észak-komáromi hajógyárba, ahol az 56 méter hosszú gőzöst kiemelik, hogy a víz alatt lévő részeinek gépészeti és szerkezeti ellenőrzését elvégezhessék. A tervek szerint a jövő hét második felében érkezhet vissza. A felülvizsgálatot 10 évente végzik el, ami a covid miatt ezúttal csúszott két évet. Így Pityu kis életében még nem történt olyan, hogy otthona elhagyta volna szokott helyét a kikötőben. 

A Kemma.hu megtudta, hogy a kandúr körülbelül 5 éve, még egészen kis cicaként érkezett a hajóskanzenbe, ahol az állatbarát dolgozók enni adtak neki. Nem is kellett ennél több, úgy döntött, jó helye lesz neki a kikötőben. Így vált Pityu a Neszmély macskájává, aki, mint egy kiskirály, úgy járkált a hajón és a kikötőben. 

Soltész Babett, a település közművelődési és közönségkapcsolati szakembere végigkísérte a gőzös kihajózását, így azt is látta, hogy Pityu hogyan búcsúzott el otthonától. 
– Mikor már dolgoztak a munkások azon, hogy a Neszmély elhagyhassa a kikötőt, látszott, hogy Pityu megérezte, hogy készül valami. 

Komótosan végigjárta a hajót, majd kiment a kikötőbe és a sátor alól nézte végig, ahogyan kihajózik az otthona. Miután a gőzös elhagyta a partot, felment még a járóra, hogy megnézze a hajó hűlt helyét, majd visszasétált a sátorba és megette a táljába kitett ebédjét

– mesélte Babett, aki megnyugtatott mindenkit, hogy a cica valójában nem lett hajléktalan. Többen is kérdezték ugyanis, hogy mi lesz Pityuval, amíg nem jön vissza a hajó.

– Természetesen nem hagyjuk magára őt. Mivel már a kikötőbe szokott, úgy döntöttünk, hogy nem visszük el onnan erre az egy hétre. A kapitány családja jár hozzá és ad neki enni minden nap – árulta el Soltész Babett, hozzátéve, hogy a kikötő a Neszmély távozásával sem ürült ki, most is zajlanak az előkészületek a nyitáshoz, és sok kiránduló is jár a környéken, így mindig akad valaki, aki egy kis simogatással kedveskedik Pityunak, hogy ne legyen magányos. 

Pityu a hajó hűlt helyét is megnézte, majd megette az ebédjét
Pityu a hajó hűlt helyét is megnézte, majd megette az ebédjét
Forrás: Beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában